La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un atac amb míssils mata 30 civils d’un comboi a Zaporíjia

- KÍiv

Un atac amb míssils a la ciutat de Zaporíjia, controlada pels ucraïnesos, ahir va matar almenys 25 persones i en va ferir 88 més, segons va informar un representa­nt de la policia ucraïnesa. Formaven part d’un comboi de civils que es preparava per recollir familiars, portar ajuda humanitàri­a o tornar a casa seva, en territori ocupat pels russos a la província homònima, hores abans que Rússia s’annexionés aquesta i tres províncies més d’Ucraïna. Moscou i Kíiv es van acusar mútuament de l’autoria de la matança.

El governador regional de Zaporíjia, Oleksandr Starukh, va assegurar que es tractava de persones que tenien la intenció de rescatar familiars de territori ocupat per portar-los a “un lloc segur”, tot i que n’hi havia que viatjaven amb un altre objectiu, segons diversos testimonis. Alguns pensaven tornar a casa a ciutats més al sud, com Mariúpol, i d’altres anaven a recollir familiars per treure’ls d’allà, ja que temien que després de l’annexió Rússia no els deixaria sortir. Es trobaven prop d’una cruïlla entre la part de la regió controlada pels ucraïnesos i l’ocupada per l’exèrcit rus.

L’atac va ser perpetrat amb tres míssils S-300, va assegurar el cap de la unitat d’explosius de la policia a Zaporíjia, Serguíi Uhriumov. Un dels projectils va deixar un cràter profund a terra. Al costat, més d’una dotzena de cotxes estaven estacionat­s en un aparcament d’un mercat de venda de recanvis d’automòbils a prop de la ciutat de Zaporíjia, en espera d’emprendre el viatge cap a territori controlat per Rússia.

L’escena era desoladora. Una dona que es va identifica­r com a Natàlia va dir que ella i el seu marit tornaven a casa després de visitar els seus fills a la ciutat de Zaporíjia. “Estàvem tornant amb la meva mare, que té 90 anys. Ens hem salvat de miracle”, va assenyalar amb el seu marit. Mikola Russak, un repartidor de 62 anys de la província de Kherson, també al sud, va sortir il·lès de l’atac mentre dormia a la furgoneta, estacionad­a a uns 20 metres d’una filera de botigues que van rebre l’impacte d’un dels míssils. “Vaig sortir i vaig veure gent corrent. Estava bloquejat. Em vaig quedar congelat. No sabia què fer”. L’home va explicar a l’agència Reuters que havia dormit al vehicle durant cinc dies després de dei

Alguns pensaven treure familiars de territori ocupat i d’altres, tornar a casa

xar familiars a Zaporíjia, i esperava una trucada que li havia de donar l’ordre d’unir-se al comboi per tornar a casa, on havia de cuidar la seva mare.

Un representa­nt de l’ocupació russa, Vladímir Rogov, va acusar les forces ucraïneses d’haver disparat contra els vehicles per impedir que els civils arribessin a la zona ocupada. “Van atacar la nostra gent, que estava fent cua”, va denunciar a Telegram.

L’atac es va produir a dos quarts de vuit del matí, hores abans que Moscou s’annexionés les províncies de Luhansk i Donetsk, a l’est, i de Kherson i Zaporíjia, al sud, després d’un referèndum molt criticat per Kíiv i els seus aliats occidental­s, com a part del seu pla d’envair Ucraïna, tal com va fer amb Crimea el 2014. Les regions inclouen àrees properes a la ciutat de Zaporíjia, però no la ciutat en si, que resta a mans ucraïneses. ●

 ?? STRINGER / Reuters ?? Una de les víctimes del bombardeig, atrapada al cotxe
STRINGER / Reuters Una de les víctimes del bombardeig, atrapada al cotxe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain