La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin fa russes “per sempre” quatre regions ucraïneses

En una negociació eventual de pau, Rússia no les tornarà

- Gonzalo aragonés

Les províncies ucraïneses de Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia són des d’ara territoris russos “per pròpia voluntat” i “per sempre”, va anunciar ahir el president de Rússia, Vladímir Putin, que va formalitza­r l’annexió d’aquests quatre territoris controlats per les tropes russes i va pujar al màxim la temperatur­a d’un conflicte que dura des de fa més de set mesos.

La incorporac­ió d’aquests territoris al mapa de la Federació Rússia, qualificad­a d’il·legal pel govern de Kíiv i la comunitat occidental, es va desenvolup­ar en una cerimònia solemne al saló vuitcentis­ta de Sant Jordi del Gran Palau del Kremlin.

Tres dies abans havien acabat els referèndum­s exprés que havien convocat els caps dels territoris per unir-se a Rússia. Davant els diputats i senadors russos, els seus líders, Denís Puixilin per Donetsk, Leonid Pàssetxnik per Luhansk, Vladímir Saldo per Kherson i Ievgueni Bàlitski per Zaporíjia, van firmar amb Putin els quatre tractats internacio­nals amb què s’incorporen a la jurisdicci­ó del Kremlin.

Abans, Putin va pronunciar un discurs en què va assegurar que unir-se a Rússia “és el desig de milions de persones” a les quatre províncies. “La gent ha fet un elecció inequívoca”, va assegurar.

“Vull que m’escoltin a Kíiv i a Occident: les persones de Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia s’han convertit en els nostres conciutada­ns”, va assegurar Putin, i després d’una breu pausa per guanyar dramatisme va afegir: “per sempre”.

Tot seguit va dir que Rússia està disposada a parlar amb Ucraïna. I va convidar el govern de Kíiv a posar fi als combats i tornar a la taula de negociació. Però va puntualitz­ar que “sobre Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia no hi ha res a parlar”. La decisió d’unir-se a Rússia és definitiva, va afegir. I “Rússia no traeix al seu poble”, va recordar.

En total, ahir Putin va incorporar a Rússia el 15% del territori d’Ucraïna. Si hi sumem la península de Crimea, annexionad­a el 18 de març del 2014 en una cerimònia calcada, a la mateixa sala del Kremlin, l’extensió arriba al 20%.

La zona annexionad­a s’inclou dins del “paraigua nuclear” de Moscou, ja que qualsevol atac que hi vagi en contra serà entès, des d’ara, com una agressió contra la mateixa Rússia. Putin ahir no va agitar explícitam­ent el fantasma nuclear, com fa una setmana, però va assegurar: “Defensarem la nostra terra amb totes les forces i mitjans de què disposem i ho farem tot per garantir una vida segura a la nostra gent. En això rau la gran missió alliberado­ra del nostre poble”.

Després de defensar l’annexió, Putin va carregar contra Occident, i en especial els Estats Units, on es consideren il·legals les annexions del cap del Kremlin, tant la del 2014 com les del 2022. El líder rus els va acusar de continuar practicant el “colonialis­me”, i va recordar-los que en el passat havien estat “esclaviste­s”. “Ells decideixen quins països són civilitzat­s i quins no. (...) Decideixen també qui té dret a l’autodeterm­inació i qui no”, una referència a Kosovo, que el 2008 va declarar unilateral­ment la independèn­cia de Sèrbia.

Es va queixar de la “russofòbia” de les elits occidental­s i va recordar les guerres modernes dels Estats Units i els seus “horrors” a Corea, el Vietnam, l’Afganistan, l’Iraq o Líbia. Segons Putin, “el col·lapse de l’hegemonia occidental, que ja ha començat, no té marxa enrere”. En canvi, Rússia ha de complir una espècie de missió. “El camp de batalla a què ens han citat el destí i la història és el camp de batalla pel nostre poble i la gran Rússia històrica”, va afirmar.

Després de la firma dels tractats, el president rus i els caps dels territoris rebels es van posar drets i van celebrar la unió escoltant, al costat de diputats i senadors, l’himne nacional. La festa al Kremlin va acabar amb crits de “Rússia, Rússia, Rússia!” ●

“El col·lapse de l’hegemonia occidental, que ja ha començat, no té marxa enrere”, assegura el líder rus

 ?? Getty ?? Putin ahir al Kremlin amb els líders russos de les quatre províncies ucraïneses
Getty Putin ahir al Kremlin amb els líders russos de les quatre províncies ucraïneses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain