La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’huracà ‘Ian’ deixa almenys 21 morts a Florida i arriba a Carolina del Sud

- Trancesc peir n

L’huracà Ian va continuar la ruta destructiv­a i ahir va arribar a Carolina del Sud, que el president Joe Biden ja va declarar zona d’emergència, perpetuant la tragèdia sembrada a Florida.

Així ho indiquen els números que deixa a mesura que avança. En les primeres 36 hores, després de l’impacte a la costa sudoest de dimecres al vespre, els equips de rescat van anar porta per porta, sovint navegant en bots pels carrers, i van protagonit­zar més de 700 rescats.

Però això no va impedir que almenys 21 persones morissin a causa d’aquesta tempesta gegantina, de la que es diu que transforma­rà bona part de l’estat de Florida. Segons les primeres dades, la pitjor part la va patir el comtat de Lee, on s’ubica Fort Myers, un dels enclavamen­ts més castigats per la força del vent i les inundacion­s.

Les autoritats van insistir que aquestes xifres encara poden empitjorar, ateses les circumstàn­cies vigents. Dos dies després encara hi havia uns dos milions de persones sense connexió a la línia elèctrica.

Aquest divendres, Joe Biden va tornar a parlar amb el governador, Ron DeSantis, i van insistir en l’esforç de “prioritzar les accions per salvar vides, garantir l’existència dels serveis essencials i oferir suport als superviven­ts”.

Una de les paradoxes d’aquest tipus de desgràcies: mentre es produeixen inundacion­s i hi ha gent que mor ofegada, aquestes mateixes persones no tenen aigua per consumir. Al comtat de Lee n’hi havia centenars de milers que en necessitav­en subministr­ament.

“Aquesta tempesta canviarà el sentit de l’estat”, va recalcar el governador DeSantis, que s’ha reconverti­t. Fa nou anys, com a congressis­ta, es va negar que s’enviés ajuda federal per l’huracà Sandy, que va colpejar Nova York i la seva àrea. Ara es felicita per la col·laboració amb Washington. En un primer balanç, es calcula que la factura de l’Ian a Florida pujarà a uns 40.000 milions. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain