La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esquerra rebutja la proposta de Junts, que demana restituir Puigneró

El president insta el soci de Govern a fer una oferta “seriosa” per resoldre la crisi

- l o t i P o o o

L’última proposta de Junts per Catalunya per reconduir la crisi entre els socis del Govern, que inclou restituir Jordi Puigneró com a vicepresid­ent de l’Executiu català, no va ser ben rebuda a Palau. El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, a l’entrevista amb La Vanguardia, assenyala que “és evident” que “està pensada per no arribar a cap acord”. “Per tant, si tenen una proposta seriosa, amb voluntat d’acordar, com he dit sempre, la valorarem”, respon el president.

A Esquerra consideren que l’oferta de JxCat està pensada perquè no hi hagi cap tipus d’entesa i es va qualificar d’“agressiva”. Al document que va remetre ahir JxCat als seus socis a última hora de la tarda es reclama la coordinaci­ó a Madrid –negociar els pressupost­os generals de l’Estat de forma conjunta i consensuar totes les iniciative­s que afectin l’estabilita­t del Govern central– i reenfocar la taula de diàleg perquè s’abordin l’autodeterm­inació i l’amnistia amb la delegació que elegeixi Junts. També es demanda l’articulaci­ó d’un espai unitari de direcció estratègic­a de l’independen­tisme, però la novetat és que JxCat situa altra vegada al centre d’aquest espai el Consell de la República, que presideix Carles Puigdemont des de Bèlgica. A més, aquest espai s’hauria de reunir la setmana que ve.

L’exigència de restituir Puigneró com a conseller i vicepresid­ent de l’Executiu català no estava prevista després de la reunió de l’executiva postconver­gent de

Toni Batllori dijous, que es va prolongar al matí i a la tarda, si bé és cert que l’assumpte es va debatre sense arribar a cap conclusió.

En aquella trobada es va optar per la via salomònica entre els partidaris de mantenir-se a l’Executiu català i els ferms defensors de la ruptura immediata amb Esquerra. El punt mitjà, la fórmula que va fer contents a tots i va aconseguir la unanimitat, va ser donar-se un termini de tres dies per parlar amb els republican­s i consultar la militància, en funció de com vagi la negociació. Però per asseure’s a parlar calia una feina prèvia per consensuar què es volia exigir, i no va ser fàcil. Es preveia lliurar la proposta al matí, però va arribar a última hora.

En tot cas, el secretari general, Jordi Turull, ahir va advocar per una negociació “cara a cara, paper en mà” i va evitar donar detalls de l’estat dels contactes amb Aragonès. “Ha de ser des de la no

JxCat torna a situar el Consell de la República al centre de la direcció estratègic­a independen­tista

blesa i des de la franquesa, el que no faré és fer-ho a través dels mitjans de comunicaci­ó”, va assenyalar Turull, que podria reunirse tot sol amb el president al llarg de la jornada d’avui, en què té previst assistir a l’acte unitari que convoquen les entitats independen­tistes a Arc de Triomf per commemorar el referèndum del 2017. El dirigent de Junts es va pronunciar així des de Lleida.

Sigui com sigui, l’últim gra del rellotge de sorra caurà diumenge. Fins aleshores hi ha temps... i quan Aragonès va apostar ahir al matí per la continuïta­t del Govern i va reclamar al seu soci decideixi amb “celeritat”, alguns consellers postconver­gents, partidaris de continuar a l’Executiu català, van aplaudir la intervenci­ó.

Després de la reunió de la direcció de Junts de dijous hi havia qui respirava alleujat. “En aquesta bugada no hem perdut cap llençol”, assenyalav­a un membre del partit fent referència al fet que la decisió havia aconseguit el suport per tots. Es van evitar dissension­s públiques, encara que per tots és conegut que hi ha actituds oposades en la direcció. Ahir diverses fonts consultade­s, tant del sector que vol seguir al Govern com del que vol passar a l’oposició, admetien que en funció del que passi la setmana que ve hi podria haver alguna ruptura interna. ●

 ?? Ju ?? Jordi Turull ahir a Lleida a la Fira Agrària de Sant Miquel amb la consellera Violant Cervera
Ju Jordi Turull ahir a Lleida a la Fira Agrària de Sant Miquel amb la consellera Violant Cervera
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain