La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’operació policial va ser un desastre i el temps ens ha donat la raó”

Comandamen­ts de la Policia Nacional reprodueix­en a ‘La Vanguardia’ les crítiques que van difondre la tarda de l’1 d’octubre

- Mayka Navarro

No havien passat ni cinc hores des que algú va ordenar que es retirés el dispositiu policial en alguns col·legis electorals per frenar la votació de l’1 d’octubre del 2017 quan una desena de comandamen­ts intermedis de la Policia Nacional, la gran majoria inspectors, van decidir fer un pas endavant i redactar un comunicat. Una denúncia manuscrita que a les sis de la tarda va avançar el periodista de La Sexta Manuel Marlasca i que va provocar un enrenou tan gran al Ministeri de l’Interior i als comandamen­ts policials que després va ser pràcticame­nt impossible identifica­r els autors d’un escrit en què, entre altres coses, demanaven disculpes a la societat catalana per l’operació en què havien participat. El periodista Antonio Baquero també va aconseguir la nota durant els primers instants, però la denúncia va quedar diluïda en els frenètics esdevenime­nts de les jornades que van arribar després. Els autors es van haver d’amagar per les amenaces dels responsabl­es policials, que van advertir que hi hauria represàlie­s si prosseguie­n les crítiques contra un dispositiu de seguretat que malgrat l’evident fiasco, els mateixos comandamen­ts van provar de defensar, i van assenyalar el que era el cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, com a únic responsabl­e per la seva “connivènci­a” amb els organitzad­ors de la consulta.

Cinc anys després, La Vanguardia ha pogut identifica­r i entrevista­r alguns dels signants del document. No només ratifiquen el que van denunciar-hi, sinó que asseguren, parlant en nom de tots els policies nacionals que van secundar la carta, que “el temps ens va donar la raó”.

En aquesta crònica no hi apareixera­n els seus noms. La majoria continuen destinats a Catalunya, d’on no s’han volgut moure mai, i només uns quants han canviat de comunitat autònoma. “Som una organitzac­ió jerarquitz­ada. Llavors ja vam assumir el risc que va suposar redactar i difondre la denúncia. Ara no és necessari publicar cap nom, perquè és el que sentim no només els que vam signar, sinó de moltíssims dels policies i guàrdies civils a qui ens van obligar a participar en aquell desastre”, assenyala un dels comandamen­ts.

La carta començava demanant disculpes a la ciutadania catalana per haver hagut de participar en un dispositiu “condemnat al desastre”. Una intervenci­ó “políticame­nt mal dirigida que ha causat en el teixit social un dany irrepa

Caps intermedis de la Policia van redactar un dur escrit en què van demanar “perdó” a la societat catalana

El comunicat va desaparèix­er després de les fortes amenaces que provenien de la direcció de la Policia

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain