La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una data en vermell

- Màrius Carol

Avui és 1 d’octubre, una data que per a l’independen­tisme brilla més que el sol, perquè va demostrar la seva capacitat d’organitzac­ió i la complicita­t amb el carrer. Cinc anys després, la gent que va anar a votar recorda aquella jornada amb enyorança del que, com diu el bolero, podia haver estat i no va ser. Perquè, al final, aquell exercici democràtic sense empara legal va constituir una manifestac­ió de la voluntat d’una part important de la societat catalana. No és poca cosa, però resulta insuficien­t per treure’n conclusion­s. I a més va tenir la seva èpica per la pèssima gestió del govern de Rajoy, que va reprimir sense contemplac­ions qui només volia posar la papereta en una urna.

Però, un lustre després, hem vist com els mateixos que van organitzar la consulta i van convocar al vot

L’independen­tisme fins i tot és incapaç de posar-se d’acord en el que va significar l’1-O

no només no s’entenen entre ells, sinó que estan a punt de la ruptura a la Generalita­t. I s’ha donat el cas que, al Parlament, cada partit independen­tista va presentar ahir una proposta diferent sobre el que va representa­r la jornada. Fins i tot l’ANC creu que la secessió ja es va proclamar i que el que han de fer els partits és implementa­r-la l’any que ve.

Va ser Lou Reed qui va dir que no li agradava la nostàlgia, llevat que fos la seva. Això ho podrien dir avui molts dels que van sentir aquella jornada llunyana com la seva contribuci­ó a la història. El que passa és que l’enyorança és com una droga que impedeix de veure les coses com són. I sobretot com estan. En aquestes mateixes pàgines, l’historiado­r Joan Esculies escrivia en les últimes hores que les diferents lectures de l’1-O i els intents d’apropiació del que va ser l’han convertit en una rèmora que no permet que el país progressi. I Catalunya, gronxada per documental­s èpics i pel·lícules romàntique­s de la jornada, badalla entre el somieig i la nostàlgia.

Cinc anys després, Catalunya ni està més forta, ni està millor. Amb la sensació que els qui van proclamar durant un nanosegon la independèn­cia no tenien ni un full de ruta, ni una sola complicita­t internacio­nal. L’expresiden­t José Montilla ha declarat que tot va ser un engany. Potser només va ser un somni. Amb un amarg despertar. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain