La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escalada a Ucraïna

-

Creix la tensió a Ucraïna. Ahir a darrera hora del matí es va produir l’anunciada annexió russa de quatre territoris ucraïnesos: Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia. I, a primera hora de la tarda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va sorprendre afirmant que havia sol·licitat a l’OTAN la ràpida adhesió del seu país. Per la seva banda, els Estats Units van donar a entendre que dictarien noves sancions contra Rússia, arran de la seva annexió il·legal d’unes regions que ocupen el 15% de la superfície d’Ucraïna.

Passats més de set mesos des del començamen­t de la invasió d’Ucraïna, després que Rússia fracassés en l’intent d’ocupar ràpidament Kíiv i enderrocar el seu Govern, després que, en dates més recents, Ucraïna hagi reconqueri­t prop de deu mil quilòmetre­s quadrats a la zona est del país, Moscou ha considerat oportú formalitza­r les annexions esmentades. Això de formalitza­r és una manera de parlar, atès que la comunitat internacio­nal, i això inclou els Estats Units, la Xina o la UE, no reconeixen a aquesta annexió cap legitimita­t. Però al president rus, Vladímir Putin, la pantomima organitzad­a mitjançant uns referèndum­s exprés a les regions afectades –saldats amb victòries a la búlgara (amb percentatg­es d’entre el 87% i el 99%), que s’han aconseguit forçant a votar, sense garanties en el recompte–, així com la pomposa cerimònia d’ahir al Kremlin per certificar l’annexió, li proporcion­en un marc legal il·lusori. D’ara endavant, pot afirmar que les incursions de les tropes de Zelenski en aquests territoris annexionat­s de manera expeditiva, i amb un fals marc legal, ja no són una operació en territori d’Ucraïna sinó en territori de Rússia. Si l’adscripció d’una regió a un país depengués de la voluntat de l’invasor i dels seus tripijocs, i es poguessin eludir els tractats internacio­nals, les vocacions imperialis­tes aflorarien com els bolets a la tardor.

Putin va aprofitar la cerimònia d’ahir per assegurar que estava disposat a negociar, per bé que no respecte als territoris acabats d’annexionar. Però Zelenski li va contestar que no pensava negociar res i tenia previst continuar entaulant batalla, a part de trucar a la porta de l’OTAN.

El que va passar ahir, com dèiem anteriorme­nt, significa una escalada i un enroc de les posicions. Caldrà veure com evoluciona­rà la situació sobre el terreny bèl·lic. Però el gest de Vladímir Putin –i també la resposta de Volodímir Zelenski– allunya una mica més la solució negociada del conflicte. ●

La firma d’annexions de Putin i la petició a l’OTAN de Zelenski fan créixer la tensió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain