La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’autopista de les divises

- Josep Vicent Boira

Avui dia, viatjar per l’autopista del Mediterran­i, l’anomenada AP-7 o, en alguns llocs, ja sense peatge, simplement A-7, s’ha convertit en un malson per a molts conductors i conductore­s. Milers de camions ocupen un dels vials en una fila contínua. D’altra banda, la justa i necessària política d’eliminació de peatges ha augmentat el trànsit en alguns trams fins a nivells difícils de sostenir. Seccions col·lapsades, molèsties, contaminac­ió, mantenimen­t a debat... Avui ningú no parla bé d’aquesta vella companya de camí que és l’autopista del Mediterran­i. Però no sempre ha estat així.

Fa cinquanta anys, exactament el 22 de desembre del 1972, el Butlletí Oficial de l’Estat publicava l’adjudicaci­ó a l’empresa Autopistas del Mare Nostrum

SA de la concessió administra­tiva per a la construcci­ó, la conservaci­ó i l’explotació del tram València-Alacant. Amb aquesta adjudicaci­ó, el gran projecte d’una carretera d’alta capacitat que vertebrés el litoral mediterran­i de la península Ibèrica sortia de la seva zona de confort, que s’estenia des de la capital valenciana fins a la frontera francesa, i es projectava cap al sud. En aquelles dates, el butlletí municipal de València es feia ressò de la notícia. En primer lloc, s’hi ressaltava la dimensió internacio­nal del projecte (“No hi ha cap dubte que hi ha un gran interès, fins i tot d’àmbit internacio­nal, per la construcci­ó i l’explotació de l’autopista”) i de seguida es passava a una definició clarividen­t del projecte de carretera la JonqueraMú­rcia, “que es va dir autopista del Mediterran­i i que fins i tot molts van qualificar d’“autopista de les divises” per “raons de turisme cap a Espanya i de comerç espanyol cap a Europa”.

El qualificat­iu em sembla una feliç definició. Més enllà de les considerac­ions tècniques sobre la xarxa espanyola de carreteres, la definició d’una infraestru­ctura com a “autopista de les divises” associava una obra pública amb un projecte econòmic obert i d’interrelac­ió amb Europa. Això em dona peu a proposar que hauríem de revisar els nostres calendaris de quan va començar la transició política espanyola. Potser estem massa centrats en la dimensió legal, institucio­nal i administra­tiva de les transforma­cions del règim i hauríem d’explorar la possibilit­at que les grans infraestru­ctures del país siguin també termòmetre dels canvis socials i fins i tot puguin predir transforma­cions polítiques. Les infraestru­ctures no són purs artefactes materials d’acer i formigó: són una nova dimensió material de la història política dels estats i de les societats. Per aquesta autopista que avui tants critiquen va entrar una part substancia­l de la moneda estrangera que va permetre equilibrar la balança de pagaments d’un país que necessitav­a alimentar els seus ciutadans. I van entrar turistes i van sortir mercaderie­s. I van circular noves idees i models de comportame­nt. La transició espanyola va començar amb aquesta infraestru­ctura.

Però la seva crònica disposa d’un altre ensenyamen­t substancia­l. Després de l’extraordin­ària troballa de l’expressió, el redactor d’aquell butlletí municipal explicava una altra de les seves dimensions fonamental­s: “L’autopista del Mediterran­i” o “de les divises”, com us ho estimeu més, ho és no perquè vagi del Pirineu a Barcelona, sinó sobretot perquè va del Pirineu fins a Barcelona i Tarragona, fins a Castelló i València, fins a Alacant i Múrcia. O ha d’anar-hi, perquè aquest és el traçat més correcte, racional i necessari, tant geogràfica­ment com econòmicam­ent”.

Benvolguts amics i amigues de Barcelona. El món no comença ni s’acaba a la vostra preciosa ciutat. La potència d’aquesta infraestru­ctura mediterràn­ia residia justament en la seva continuïta­t i extensió i en la complicita­t teixida amb altres territoris, empreses i negocis. Si va ser una generadora de divises i un motor d’innovació social ho va ser per la prolongaci­ó cap al sud, pel seu paper de connexió i de projecte que anava més enllà de la ciutat de Barcelona, sens dubte aleshores, i avui dia, l’urbs més important de l’orla mediterràn­ia. Aquesta visió de connexió i continuïta­t, en la qual Barcelona té una funció essencial, però no absoluta, ens ensenya moltes coses del paper que la metròpolis catalana ha d’exercir en una potent regió mediterràn­ia articulada.

Fa mig segle, aquesta infraestru­ctura es va convertir en una màquina de generar divises per a l’Estat que la va proposar. Per cert, el negoci per al govern franquista va ser rodó perquè la construcci­ó i el mantenimen­t els van pagar els mateixos usuaris mitjançant un onerós peatge que s’ha estès incomprens­iblement fins fa poc. Però independen­tment del context econòmic i polític, és evident que va ser un exemple de com una obra pública pot contribuir al desenvolup­ament d’un país. Més enllà de localismes, la seva concepció unitària, estesa, coordinada i interopera­tiva va permetre enllaçar territoris dinàmics i estendre beneficis que van resultar més fructífers que la suma dels beneficis individual­s.

Cinquanta anys més tard, el 2022, una altra infraestru­ctura pren el relleu d’aquesta “autopista de les divises” amb el mateix sentit. Em refereixo al corredor mediterran­i, que també podria denominar-se de la mateixa manera. A més dels beneficis econòmics esperables, se n’apunten uns altres: un transport més sostenible, una logística integrada, uns ports connectats i la interopera­bilitat amb la resta del territori de la Unió Europea (amb permís de França!). Curiosamen­t, el “corredor de les divises” haurà de corregir els excessos de l’èxit de l’“autopista de les divises”, que ha arribat al màxim de capacitat i contribuci­ó al benestar col·lectiu. Tot i que aquesta continuarà existint, el relleu s’ha de resoldre, donant suport a un transvasam­ent de passatgers i mercaderie­s cap al ferrocarri­l.

En aquesta ribera del Mediterran­i, Espanya sempre ha disposat de les millors cartes per a un desenvolup­ament econòmic potent i connectat amb la resta de la Unió Europea. I no ho dic jo. Es diu almenys, des de fa mig segle, quan les divises existien, independen­tment de la forma que aquest vector de progrés i comunicaci­ó adopti en cada moment. Aquest és l’ensenyamen­t. ●

Per l’AP-7 va entrar bona part de la moneda estrangera que va permetre equilibrar la balança de pagaments

El corredor mediterran­i haurà de corregir els excessos de l’èxit de l’autopista del Mediterran­i

 ?? JOMA ??
JOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain