La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan necessites el teu propi espai

A mesura que s’acostin els pròxims comicis, BComú i PSC esbombaran cada vegada més les seves diferèncie­s per demostrar a la ciutadania que no és el mateix votar un que l’altre

- Luis Benvenu y

Comuns i socialiste­s ja miren de subratllar les seves diferèncie­s. Les discrepànc­ies que fins i tot no fa tant temps intentaven resoldre en privat es comencen a esbombar. I de segur que aquests enfrontame­nts resultaran cada dia més estrepitos­os a mesura que s’acostin les pròximes eleccions municipals, les que se celebraran a la primavera, probableme­nt les més disputades dels últims temps. Tot això forma part de l’estratègia política, del joc de les coalicions. Arribat el moment ha de quedar clar que no és el mateix votar un o l’altre.

Mitja hora abans que arrenqués el ple municipal celebrat ahir, l’alcaldessa Ada Colau va rebre l’exregidora del districte de Ciutat Vella Itziar González i la funcionàri­a Lourdes Conesa. Cap regidor socialista no va voler anar a la trobada. Aquesta recepció va ser un avançament de la votació de les proposicio­ns de BComú i d’ERC destinades a reconèixer els sacrificis i patiments d’aquestes dues dones cap al 2007, després d’alertar sobre irregulari­tats molt greus en l’adjudicaci­ó de llicències de pisos turístics. Aquella trama corrupta va amenaçar, va coaccionar i va amargar la vida de González i Conesa. Fa poques setmanes l’Audiència de Barcelona va condemnar 17 persones per la seva implicació en aquest afer. A totes dues se’ls va trencar la veu ahir recordant com de soles es van sentir llavors. Llavors el socialista Jordi Hereu dirigia l’Ajuntament de Barcelona.

L’alcaldessa Colau va dir que l’Ajuntament no va fer mai prou, que treballarà amb afany perquè injustície­s semblants no es repeteixin, per enfortir la lluita per la transparèn­cia i contra la corrupció. A més, va firmar un decret que insta el districte de Ciutat Vella que plantegi d’ofici una possible compensaci­ó patrimonia­l per a l’exregidora i la funcionàri­a.Vaja, que el matí va resultar especialme­nt incòmode per als socialiste­s. Aquest fosc episodi va obrir ferides que no es van acabar mai de cicatritza­r. I després es van abstenir, els socialiste­s, en les votacions de les proposicio­ns de BComú i ERC. Van argumentar que tenen seriosos dubtes sobre la legalitat del procedir de l’alcaldessa Colau, que la recent sentència ja obre la porta que les dues afectades plantegin les reclamacio­ns que considerin, que al seu entendre no correspon a l’Ajuntament iniciar d’ofici cap acció respecte d’això Que per tot això no hi votaven a favor.

L’altre desacord entre els dos socis del govern municipal vist al ple d’ahir va tenir lloc al voltant de les sempre suculentes polèmiques entorn de l’ocupació d’immobles. Els socialiste­s van preferir acostar-se al costat més conservado­r de l’oposició i fent-se ressò de les lamentacio­ns del PP i de Valents per reconèixer d’una manera molt greu que sí, que Barcelona té un seriós problema entorn de l’ocupació, que no pot ser que Catalunya sumi pràcticame­nt la meitat de les usurpacion­s registrade­s a tot Espanya, moltíssime­s més –una barbaritat– que

Els socis van discrepar en el reconeixem­ent a Itziar González i la gravetat de l’ocupació

les que suma Madrid. Sort, van afegir els socialiste­s, que el Govern central està promovent les mesures legals necessàrie­s... “Les màfies estan actuant contra els petits propietari­s –va dir el primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni–. L’esquerra s’ha de prendre aquest problema molt seriosamen­t”.

Però en aquesta ocasió de cap manera els comuns no es van sentir tan incòmodes com es van sentir una estona enrere els socialiste­s a tomb dels reconeixem­ents a González i Conesa. Tot el contrari. A la regidora d’Habitatge, a Lucia Martín, no li va importar arremangar-se i acusar la dreta de falsejar les dades d’una manera populista a fi de desencaden­ar l’alarma ciutadana i d’aquesta manera aconseguir un grapat de vots de ciutadans temorosos i angoixats. “No hi hauria tantes ocupacions si els grans tenidors donessin suport al lloguer social i no tinguessin tants pisos buits. A més, no alimentin la por, si us plau. A la gent comuna no li ocupen el pis mentre està de vacances”.

De vegades la gent ha de trobar el seu propi espai. ●

 ?? Ana Jiménez ?? L’alcaldessa Ada Colau va rebre ahir Itziar González, exregidora del districte de Ciutat Vella
Ana Jiménez L’alcaldessa Ada Colau va rebre ahir Itziar González, exregidora del districte de Ciutat Vella
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain