La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atrapats a l’aparador

- David Carabén

Ahir divendres cap al migdia, Neymar Jr, el jugador brasiler que amb Lionel Messi i Luis Suárez va formar part d’aquell espectacul­ar trident d’atacants del Barça (només de recordar-ne els noms, encara fa impressió), va publicar un tuit on s’hi llegia: “Parlen de democràcia i de moltes coses, però quan algú té una opinió diferent, és atacat per la mateixa gent que parla de democràcia. Aviam qui ho entén”. Unes hores abans, el candidat populista a la reelecció com a president del Brasil, l’ultra Jair Bolsonaro –Tropical Trump, com l’anomenaven als Estats Units– havia publicat un vídeo promociona­l de la seva candidatur­a, on hi apareixia Neymar, participan­t en una d’aquestes coreografi­es vergonyant­s que tothom troba tan simpàtique­s a Tik Tok. “Vota, vota e confirma 22 é Bolsonaro!”, feia la tornada, que Ney acompanyav­a amb un somriure de conill.

Vint-i-quatre hores abans, Cristiano Ronaldo també havia estat motiu d’escarni per haver compartit una estona amb el psicòleg clínic Jordan Peterson, flagell del moviment woke i autèntica celebritat mundial, gràcies a les gires que ha fet per promoure els seus best sellers ( 12 regles per a la vida, Més enllà de l’ordre) on parla amb profusió de Carl Jung, Aleksandr Solzhenitz­in, Jean Piaget o la Bíblia. En una entrevista al programa Piers Morgan Uncensored, d’aquesta setmana, Peterson revelava el motiu de la trobada amb el Bicho. Com a consol per la pèrdua d’un dels dos bessons que esperava amb la seva dona, un amic li va enviar vídeos de conferènci­es de Peterson, i el portuguès va voler conèixer el psicòleg canadenc perquè necessitav­a consell per afrontar la fase final de la seva carrera.

El mateix divendres, rememorant els fets de l’1 d’octubre del 2017 a El món a RAC1, Jordi Basté va punxar les declaracio­ns de Gerard Piqué, quan va reaccionar en directe a l’atonyinada que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van clavar als catalans desarmats que havien anar a votar. Després d’anys d’haver sigut l’ase dels cops del nacionalis­me espanyol, tot i haver conegut la glòria amb l’uniforme de la roja, Piqué a penes podia contenir les llàgrimes…

D’un temps ençà, sobretot als mitjans de comunicaci­ó tradiciona­ls, sentim repetida la idea que els futboliste­s d’avui dia viuen instal·lats en una torre d’ivori de la qual sembla impossible fer-los baixar. Però cada dia es poden trobar mil exemples per demostrar que la realitat els colpeix, els manipula i els confon com ens colpeix, manipula i confon a la resta de mortals. El món, atrapat en una i mil xarxes, s’ha fet molt petit. I les celebritat­s ho tenen cada cop més difícil per fugir d’estudi, per passar desaperceb­uts o, simplement, per desaparèix­er.

Les celebritat­s ho tenen cada cop més difícil per fugir d’estudi i per passar desaperceb­uts

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain