La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TC obliga la Generalita­t a ampliar horaris comercials

Les botigues podran obrir un màxim de 90 hores setmanals en lloc de 75

- Maite Gutiérrez

La Generalita­t haurà d’ampliar horaris comercials i modificar alguns articles de la llei catalana de Comerç, Serveis i Fires per adaptar-la a la normativa estatal. Així ho dicta una sentència del Tribunal Constituci­onal (TC) feta pública aquesta setmana, les conseqüènc­ies de la qual va analitzar ahir el departamen­t d’Empresa i Treball.

La decisió respon a un recurs d’inconstitu­cionalitat presentat pel Govern central sota el mandat del PP. El TC dona la raó de manera parcial al llavors Executiu de Mariano Rajoy i anul·la determinat­s punts de la llei catalana. En concret, suprimeix l’article referent al nombre d’hores setmanals que un comerç pot obrir com a màxim.

La llei catalana estableix un límit de 75 hores d’obertura a la setmana, mentre que la normativa estatal eleva aquest límit a 90 hores. Anteriorme­nt, la Generalita­t va reduir els horaris comercials amb l’argument de protegir el petit comerç, amb menys capacitat per competir amb grans cadenes pel que fa a aquest aspecte. Ara haurà de modificar-lo i les botigues a Catalunya podran obrir fins a 90 hores setmanals si ho desitgen. Amb tot, Empresa minimitza l’impacte d’aquest canvi. “La immensa majoria de comerços no esgoten aquest tram horari, l’impacte en el paisatge comercial català serà petit”, van comentar.

La sentència també afecta l’oferta comercial dels municipis turístics, amb excepcions que els permeten estendre els seus horaris i adaptar-los a la demanda de visitants. La llei catalana assenyalav­a que la categoria del municipi turístic l’atorgava el Govern per un període de quatre anys, ja que aquesta condició no podia tenir un caràcter indefinit. L’anul·lació d’aquest precepte per part del Constituci­onal suposa que, si bé l’Executiu català manté la potestat d’aprovar l’obtenció de la categoria, els municipis que la rebin no necessitar­an sol·licitar pròrrogues per man

Empresa considera que la sentència tindrà “poc impacte” i denuncia invasió de competènci­es

tenir-la. Això, però, subratllen des del departamen­t d’Empresa, si no es modifiquen les condicions d’inclusió.

No és l’únic punt que queda anul·lat per la decisió del Constituci­onal. La sentència torna a aixecar restriccio­ns que introduïa la llei catalana sobre l’estatal. La Generalita­t donava més llibertat horària per a botigues d’alimentaci­ó de fins a 150 metres quadrats i els titulars de les quals siguin autònoms o petites empreses. Aquests establimen­ts gaudeixen de menys limitacion­s d’horari comercial

i ara, després de la sentència del TC, l’excepció s’amplia i inclou tota mena de botigues de fins a 300 metres. Ara bé, aquest article de la llei de Comerç ja estava suspès des del 2017 i, per tant, no s’estava aplicant. “Amb tot, la idea del Govern és incorporar a la llei catalana referèncie­s explícites a aquestes qüestions”, afirmen des d’Empresa.

En canvi, el TC manté vigents els articles referents al dret del consumidor de ser atès en català i el règim sancionado­r vinculat. A més, respecta la recomanaci­ó sobre períodes de rebaixes.

La conselleri­a va lamentar ahir la decisió del Tribunal i va denunciar “invasió de competènci­es” per part de l’Estat espanyol. El Constituci­onal considera el contrari, que és la Generalita­t qui s’ha extralimit­at a l’hora de legislar. ■

 ?? César Rangel ?? Una botiga sense portes a Barcelona
César Rangel Una botiga sense portes a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain