La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Per nosaltres és important acostarnos als clients i poder oferir assessoram­ent i productes especialit­zats per a una gestió de riscos eficaç i prudent”

-

cinc milions de treballado­rs menys–, i això força els salaris al i els preus a l’alça. Per això creu que l’objectiu d’un 2% d’inflació no s’aconseguir­à fins a finals del 2024 i principis del 2025.

A Europa, en canvi, la inflació és fonamental­ment pels preus alts de l’energia, a causa de la guerra a Ucraïna, que han contaminat la resta de productes. Creu que veurem taxes d’inflació en tots els països de la zona euro fins a la segona meitat de l’any vinent. El BCE haurà d’endurir la seva que toca. “Realment –va dir– estan enfocats a controlar la inflació i s’han oblidat del creixement. El primer, per ells, és controlar la inflació per poder tenir, després, un creixement sa”. Als Estats Units el reequilibr­i ja ha començat als béns de consum i al sector immobiliar­i. Als serveis encara no s’ha arribat al punt d’inflexió, així com tampoc als salaris. Per això la Reserva Federal continuarà amb una política monetària dura fins a refredar la creació d’ocupació, o fins i tot destruir-la, fins que els salaris s’ajustin”.

Explica que, en canvi, la situació a Europa és diferent, ja que no hi va haver tants estímuls monetaris ni fiscals. La protecció pública es va fer, a més, amb ajuts directes als que ho necessitav­en més, ja fossin famílies o empreses (ERTO). La clau, aquí, són els preus de l’energia, el risc de la segona ronda inflacioni­sta i la debilitat de la divisa, que també és molt inflacioni­sta. Per tot això caldrà apujar més els tipus d’interès, tot i que no tant.

Gerardo Puerta estima que, en aquest cicle de pujades, el nivell màxim dels tipus d’interès d’intervenci­ó als Estats Units serà d’un 4,5%. Els tipus a llarg termini a deu anys ja estan entre un 3,5% i un 4%. A Europa, a parer seu, hi ha dubtes seriosos de fins on els podrà pujar el BCE, potser al voltant d’un 2,5%, tot i que el mercat està començant a descomptar nivells pròxims a un 3%. “L’important –va dir– és que calibrin correctame­nt la quantitat de restricció monetària introduïda i l’impacte”. La restricció de liquiditat, a més, tensa el finançamen­t i encareix els tipus d’interès.

Jordi Guasch, director de Mercats Espanya de Banco Santander, va tancar l’acte amb unes paraules d’agraïment a tots els assistents i participan­ts. Va dir que per a l’entitat és important ser a

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain