La Vanguardia (Català-1ª edició)

CaixaBank retalla un 1% el seu pes a Telefónica i en manté un 3,4%

- Eduardo Maga ón

ment a la baixa”, va reconèixer l’executiu. El títol a la borsa ha perdut des de començamen­ts d’any més d’un 60%. Fins i tot l’ha tornat a avançar una vella glòria del capitalism­e nord-americà com Exxon.

El problema és el mercat publicitar­i, que no és com abans. Hi ha nous competidor­s (llegiu-hi TikTok), mentre que els usuaris de la xarxa social més gran del món (més de 2.900 milions de persones, segons Statista) estan estancats. Segons l’últim informe de resultats, els usuaris actius mensuals de Facebook van disminuir dos milions durant el segon trimestre del 2022, una mica inèdit en els 18 anys d’història de la plataforma. El 2011 creixien a un ritme interanual d’un 60%. Els joves se senten atrets per altres xarxes socials.

Per remuntar, Facebook ho confia tot al metavers, en què va gastar 10.000 milions de dòlars només el 2021, però l’estratègia és a llarg termini i encara no està sent rendible. “Esperava que l’economia s’hagués estabilitz­at a hores d’ara, però el que estem veient és que no acaba d’estabilitz­arse i, per tant, volem fer plans relativame­nt conservado­rs”, va avançar Zuckerberg als seus treballado­rs.

Pel que fa al personal, l’empresari tampoc no viu un gran període. Malgrat haver estat el milmiliona­ri més jove de la història, a causa del daltabaix borsari ha perdut gairebé la meitat del seu patrimoni (uns 74.000 milions de dòlars). Zuckerberg no forma part dels deu més rics per primera vegada des del 2014, segons la llista Forbes 400 d’aquesta setmana.

I la imatge de l’empresa, tocada per l’escàndol de violacions de la privacitat de Cambridge Analytica, ja no és tan brillant com als seus inicis. Facebook és fora del top 10 al rànquing del valor de marques d’Interbrand: el 2017 valia gairebé 50.000 milions de dòlars, ara està estancada en 35.000 milions. ●

CaixaBank es desprendrà d’un 1% de les accions de Telefónica d’un paquet en què només mantenia drets polítics, no pas econòmics. Després de la sortida, el banc gairebé manté un 3,5% de les accions de l’operadora de telecomuni­cacions. La cessió de les accions es farà efectiva el 4 d’octubre, va informar l’entitat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Una vegada duta a terme

El banc continua com a tercer accionista de l’operadora, al darrere de BlackRock i el BBVA

aquesta operació, el banc, juntament amb la seva matriu, Criteria Caixa, mantindrà de manera conjunta prop d’un 5% de les accions de l’operadora que presideix José María Álvarez-Pallete. El president de Criteria Caixa, Isidre Fainé, forma part del consell de Telefónica, en què ocupa el càrrec de vicepresid­ent. La reordenaci­ó anunciada ahir de les accions de Telefónica no alterarà la representa­ció al consell de Criteria Caixa i de CaixaBank, van explicar fonts del banc amb seu social a València.

Una mica més d’un 1,9% del capital de Telefónica en mans de CaixaBank era a través d’un instrument financer denominat Aquest instrument implica la pèrdua de drets econòmics i el mantenimen­t únicament dels polítics. Ara el banc s’ha desprès d’un 1% justament quan vencia el contracte subscrit fa uns anys. Amb aquest mecanisme el banc es protegeix de possibles caigudes de l’acció i, alhora, en manté els drets polítics.

El banc que presideix José Ignacio Goirigolza­rri estima que aquesta operació no tindrà un impacte material en el compte de pèrdues i guanys de l’entitat ni tampoc en les diferents ràtios de solvència. No implica una entrada de diners a CaixaBank.

La participac­ió de Telefónica es remunta fins al 2011, quan la majoria de les participac­ions industrial­s del grup La Caixa van passar a dependre de Criteria, excepte Repsol i Telefónica, que es van quedar al banc. CaixaBank ja no és accionista de l’energètica, mentre que a l’operadora hi redueix la seva participac­ió. En paral·lel, Criteria ha anat augmentant la inversió en Telefónica. Des de començamen­ts d’any, el hòlding de La Caixa ha invertit més de 100 milions d’euros, cosa que ha elevat la seva posició a un 1,65% del capital.

Malgrat la reducció de participac­ió, CaixaBank es mantindrà com a tercer màxim accionista de Telefónica, després de BlackRock i BBVA, tots dos amb participac­ions que se situen entorn d’un 5%. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain