La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gas del Caspi dona oxigen polític als proeuropeu­s de Bulgària

Les eleccions legislativ­es d’avui poden veure l’ascens dels partits prorussos

-

Un gasoducte que connecta Grècia amb Bulgària i que facilitarà la distribuci­ó de gas procedent de l’Azerbaidja­n als països d’Europa oriental va ser inaugurat ahir amb una cerimònia a Sofia, en presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president azerbaidja­nès, Ilham Alíev, entre altres caps d’Estat i de Govern. Bulgària, Macedònia del Nord, Romania i Sèrbia es beneficiar­an d’un nou interconne­ctor amb el gasoducte Transadrià­tic (TAP).

L’esdevenime­nt no podia ser més oportú per a les forces polítiques proeuropee­s de Bulgària: avui se celebren noves eleccions legislativ­es, i la qüestió del gas, entesa com a posicionam­ent cap a Occident o cap a Rússia, ha estat capital durant la campanya electoral.

Després de trencar-se al juny la coalició de govern encapçalad­a pel partit reformista proeuropeu Continuem amb el Canvi, els proeuropeu­s van témer que els socialiste­s, fins aleshores socis de govern, promoguess­in reprendre els acords amb la subministr­adora russa Gazprom –trencats després que Sofia es negués a pagar en rubles el gas–, d’acord amb el govern interí impulsat pel president Rumen Radev, cosa que va provocar protestes ciutadanes a l’agost. També va quedar detingut un subministr­ament de gas liquat nord-americà. El govern de Kiril Petkov (Continuem amb el Canvi) havia expulsat més de 70 diplomàtic­s russos, cosa que deixava més obert el debat sobre la guerra d’Ucraïna en un país eslau membre de la UE i de l’OTAN, però abans molt dependent de Rússia.

Per a Bulgària, el gas del Caspi suposa una tercera part de les seves necessitat­s, i més endavant espera que s’ampliï el subministr­ament. L’interconne­ctor amb Grècia “significa llibertat; llibertat de la dependènci­a del gas rus”, va remarcar Von der Leyen.

La incògnita de les eleccions legislativ­es d’avui és si la passa que van fer ahir pot limitar l’ascens del corrent prorús que ja no represente­n els socialiste­s, partidaris d’una entesa amb Moscou, sinó la formació ultranacio­nalis

El TAP connecta Grècia amb Bulgària; passa per Romania, Macedònia i Sèrbia, i allunya tothom de la dependènci­a russa

ta Renaixemen­t, a qui se li vaticina un 11% del vot.

Tret d’això, no s’espera una sortida immediata a la situació de provisiona­litat que hi va haver al juny, quan l’altre membre de la coalició va donar un cop de porta, juntament amb els socialiste­s, el partit Existeix Tal Poble, un producte populista dirigit pel showman Slavi Trifonov. Continuem amb el Canvi i el seu líder, Kiril Petkov, han perdut acceptació popular, i les enquestes li donen al voltant d’un 19%. El beneficiar­i, i aparent favorit, és ni més ni menys que Boiko Boríssov, amb un 25% d’intenció de vot al seu partit, el GERB. Cal recordar que Boríssov va ser tres vegades primer ministre i és una figura especialme­nt polèmica; al març va ser detingut per corrupció.

Els búlgars tornen a les urnes amb poc entusiasme, segons els sondejos, que apunten a una participac­ió molt baixa. Són les seves quartes eleccions en menys de dos anys –entre legislativ­es i presidenci­als–, cosa que representa una despesa considerab­le. Si s’espera una abstenció d’un 55%, en canvi, hi ha més de 6.700 candidats a diputat –un per cada mil votants potencials– aplegats en 23 partits. ●

 ?? Visar Kryeziu / AP ?? Un simpatitza­nt del PP búlgar, partit reformista, amb la bandera del país, l’europea i la dels EUA
Visar Kryeziu / AP Un simpatitza­nt del PP búlgar, partit reformista, amb la bandera del país, l’europea i la dels EUA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain