La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un grup de soldats enderroca la junta militar a Burkina Faso

Segon cop d’Estat de l’any en un país castigat pel terrorisme islàmic

- Uagadugu

Segon cop d’Estat a Burkina Faso en vuit mesos. Un grup de soldats dirigits pel capità Ibrahim Traoré ha enderrocat la junta militar que dirigia el país i que liderava el tinent coronel Paul-Henri Sandaogo Damiba. En un missatge dirigit a la nació a la televisió estatal RTB, els colpistes van acusar Damiba de desviar-se de l’ideal del Moviment Patriòtic de Salvaguard­a i Restauraci­ó (MPSR), nom de la junta que va prendre el poder al cop comès el 24 de gener. Aquest és el vuitè cop d’Estat al país de 20 milions d’habitants des que es va independit­zar el 1960.

Després d’una jornada de confusió marcada per una revolta militar i trets a les zones estratègiq­ues de la capital, Uagadugú, els nous colpistes, que encara diuen que pertanyen al MPSR, van anunciar diferents mesures, com ara suspendre la Constituci­ó i la Carta de Transició. La maniobra ha rebut la condemna expressa de la Unió Europea. Per la seva part, el govern francès ha negat que estigui protegint els militars enderrocat­s. París té desplegade­s tropes al país per combatre els grups islàmics del Sahel.

Els militars encapçalat­s pel jove capità Traoré (de tot just 34 anys) també van decretar la dissolució del Govern i l’Assemblea Legislativ­a de Transició i el toc de queda. Les fronteres nacionals han quedat tancades fins a nou avís i s’ha suspès tota activitat política i de la societat civil.

La compareixe­nça televisiva dels militars va ser hores després que la Presidènci­a burkinesa assegurés que mantenia converses amb els militars que s’havien revoltat la matinada del divendres amb l’objectiu de restablir la calma al país africà.

El portaveu de l’Executiu burkinès, Lionel Bilgo, va declarar a la televisió local BF1 que “cap membre del Govern no ha estat detingut”, després que alguns rumors apuntessin al possible arrest de Damiba.

Al centre de la capital, grups de ciutadans van aplaudir els soldats que custodiave­n certs carrers, així com manifestan­ts que portaven banderes russes (mercenaris russos ajuden el veí Mali en la lluita antigihadi­sta) i demanaven als militars revoltats l’enderrocam­ent de Damiba. El cop d’Estat arriba propiciat, en part, després que el 26 de setembre un comboi de subministr­aments que anava escortat per l’exèrcit burkinès fos atacat per terroriste­s a prop del nord de la ciutat de Gaskindé.

El saldo provisiona­l oficial va ser d’11 cadàvers de militars trobats i 28 ferits, a més d’uns 50 civils desaparegu­ts. Aquest dijous també hi va haver una protesta a Bobo-Dioulasso, la segona ciutat del país, on els manifestan­ts portaven pancartes en què es podia llegir “Damiba dimissió” i “Volem la pau”.

Burkina Faso suporta freqüents atemptats gihadistes des de l’abril del 2015, comesos per grups lligats tant a Al-Qaida com a l’Estat Islàmic, que les seves accions afecten deu de les tretze regions del país, especialme­nt al nord. La insegureta­t ha provocat que el nombre de desplaçats interns ja ascendeixi a gairebé dos milions de persones.

El novembre del 2021 un atac contra unes instal·lacions de la Gendarmeri­a va causar 53 morts, cosa que va provocar un gran descontent­ament social, que es va traduir en fortes protestes per exigir la dimissió del president burkinès, Roch Marc Christian Kaboré. Uns mesos després, el 24 de gener, els militars liderats per Damiba van prendre el poder en un cop d’Estat –el quart a l’Àfrica occidental des de l’agost del 2020– i van deposar el president. ●

Aquest és el vuitè cop d’Estat al país, de 20 milions d’habitants, des que va aconseguir la independèn­cia el 1960

 ?? Agènci sarcca / SP ?? Joves protestant contra l’enderrocat tinent coronel Damiba
Agènci sarcca / SP Joves protestant contra l’enderrocat tinent coronel Damiba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain