La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès rescata l’acord de claredat en plena crisi

El president i Turull se citen avui per intentar la reconcilia­ció

- Àlex Tort

En un discurs on en cap moment va fer esment a la crisi que viu el Govern, el president Pere Aragonès va rescatar ahir l’acord de claredat en el missatge institucio­nal que va servir per commemorar el cinquè aniversari de l’1-O. Aquella idea a la canadenca per establir des de l’àmbit català les bases d’un referèndum acordat amb l’Estat que va quedar eclipsada a les poques hores de llançar-la a l’aire dimarts, un cop Albert Batet (JxCat), després d’uns quants glops d’aigua, va amenaçar el president amb reclamarli que se sotmeti a una qüestió de confiança. La culminació va ser la destitució dimecres de Jordi Puigneró com a vicepresid­ent del Govern. Per ara.

També es pot dir que Aragonès va rescatar l’acord de claredat de l’eclipsi perquè divendres la Cambra catalana va rebutjar aquesta opció en votació. Només ERC i els comuns van avalar-la.

“Hem de tornar a trobarnos”, va afirmar el president per apel·lar a la unitat que enceti una etapa que culmini amb un referèndum pactat. Una comunió que no hauria de limitar-se a l’esfera de l’independen­tisme, sinó que hauria d’anar més enllà perquè “tothom se senti cridat a votar i garantint l’acompanyam­ent de la comunitat internacio­nal”.

Quina és la millor eina per fer-ho? A parer seu, l’acord de claredat, inspirat en la via canadenca i del Quebec, però amb la diferència que es pactarien uns procedimen­ts per fer un referèndum reconeguts per totes les parts.

El Govern ara està en un compàs d’espera. Ahir, Aragonès i el secretari general de JxCat, Jordi Turull, no es van reunir. Serà avui quan mantinguin una conversa.

Junts no només no secunda la idea, sinó que a més ha plantat sobre la taula del president unes propostes maximalist­es que Aragonès ja va avisar en una entrevista a La Vanguardia que no entraria ni a estudiar. Que els postconver­gents plantegin que un nou Estat Major de l’independen­tisme estigui coordinat pel Consell de la República, o que la coordinaci­ó a Madrid pretengui consensuar posició sobre els pressupost­os generals de l’Estat, és inconcebib­le per als republican­s.

Aragonès n’espera alguna cosa “seriosa”, d’una possible negociació a darrera hora, i no una proposta que a Esquerra consideren allunyada de tota realitat i feta expressame­nt i precisamen­t per no ser negociada i trencar.

Anit, en una entrevista que va concedir a TV3, el president va remarcar aquesta idea: “És una proposta que no està pensada per arribar a un acord”, perquè segons va dir, per exemple, “situa les institucio­ns catalanes per sota del Consell de la República”.

El cap del Govern va posar en dubte que l’acord d’investidur­a, com diu Junts, no s’estigui complint. És més, va contraatac­ar en assegurar que el primer punt, explorar la via del diàleg amb l’Estat, “s’ha qüestionat des del minut u” per part del partit que lideren Laura Borràs i Jordi Turull.

En tot cas, tot està per veure. El mateix president va esquivar contestar si creia que el Govern actual ja estava sentenciat. ●

El cap del Govern rebutja la proposta de Junts: “Situa el Consell de la República per sobre” la Generalita­t

Retreu que “des del minut u” JxCat hagi qüestionat la part del pacte que dona marge a la via del diàleg

Considera que les condicions dels postconver­gents no estan pensades per arribar a una entesa

 ?? Àlex Garcia ?? Pere Aragonès dimarts a l’hemicicle del Parlament de Catalunya
Àlex Garcia Pere Aragonès dimarts a l’hemicicle del Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain