La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final de la unitat independen­tista: i ara què?

L’actual crisi del Govern és el final del camí emprès el 2015 amb Junts pel Sí, un artefacte ideat per Convergènc­ia de què Junqueras sempre va desconfiar. Tant si Junts surt ara de l’Executiu com d’aquí a uns mesos, s’obre una nova etapa.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

El que ara s’ha trencat es va forjar el 2015. Passi el que passi amb el Govern de la Generalita­t, tant si Junts decideix abandonar-lo com si no, aquesta crisi certifica el final de la unitat independen­tista i obre una sèrie d’interrogan­ts a curt i mitjà termini:

El juny del 2015 Artur Mas protagonit­za un míting a Molins de Rei en què pronuncia una frase que deixa els seus glaçats: “No penseu en una llista del president. Penseu, si és necessari, en una llista amb el president”. Fa mesos que es parla d’una candidatur­a única de l’independen­tisme per a les eleccions del 27 de setembre. L’onada independen­tista està impulsant ERC i no tant Convergènc­ia, tal com s’ha vist a les eleccions europees d’uns mesos abans, les primeres que guanyen els republican­s. Oriol Junqueras s’hi resisteix, però la pressió és enorme. La “revolució dels somriures” viu el moment àlgid. Cedeix quan Mas accepta anar com a número quatre de la llista. Neix Junts pel Sí. Però a Junqueras no li va agradar mai la idea. No creia que plegats aconseguis­sin un millor resultat que separats i considerav­a que part del seu electorat castigaria tanta intimitat amb un partit acusat de corrupció i que això afectaria el creixement d’ERC en graners de vots d’esquerra. Veia la llista conjunta com un estratagem­a dels convergent­s per disfressar la caiguda electoral. Doncs bé, des del 2015 ERC mira de desprendre’s d’aquest jou.

Anar desfent aquest lligament no ha estat fàcil per als republican­s. Al principi els seus dirigents patien crus retrets d’una militància encara impregnada del clímax emocional del 2017 i de la reacció a la posterior sentència del procés. La primera inflexió es va produir quan el republicà Roger Torrent va rebutjar com a president del Parlament la investidur­a a distància de Carles Puigdemont, a començamen­ts del 2018. Va ser la primera baula trencada de la cadena que unia Junts i ERC. Després se n’anirien desprenent moltes més... Fins a arribar a avui, quan amb prou feines en queden argolles enllaçades. Pel camí ja se’n va anar la CUP. Per tant, la possible ruptura del Govern tanca un cicle d’unitat política de l’independen­tisme que s’ha prolongat durant set anys.

La sortida de Junts pot ser immediata o cap a les municipals del maig. Quines conseqüènc­ies tindrà per al partit hereu d’aquella Convergènc­ia que un dia va semblar indestruct­ible? El temor principal del seu secretari general és la fractura interna. Jordi Turull prova de fer equilibris entre les dues ànimes del partit que, a grans trets, podrien simplifica­r-se com la més propera a l’activisme, partidària del cop de porta, i la més institucio­nal, que ha arribat a la política per governar. La retòrica del procés ha impulsat els primers. La divisió impregna fins i tot la cúpula, que és incapaç de traçar un rumb. La consulta a les bases pot vendre’s com un exercici de transparèn­cia, però amaga falta d’autoritat.

Els que advoquen per sortir-ne creuen que a l’oposició s’hi podrà fer pinya i deixar en evidència les renúncies d’ERC. Els que en defensen la continuïta­t recorden que, si bé Mas va aconseguir refer-se a l’oposició, era el líder indiscutit del primer partit de la Cambra, condicions que ara no es compleixen. I subratllen els efectes a les arques del partit, en la seva visibilita­t pública i fins i tot en les desercions per encapçalar llistes per a les municipals. La crisi del Govern també és el reflex d’una guerra interna a Junts que la consulta a la militància pot deixar en evidència, ja que difícilmen­t el seu resultat serà tan contundent com per escombrar el conflicte. I, encara que fos així, el bàndol perdedor podria organitzar-se fora del paraigua de Junts.

Els republican­s esperaven que la presidènci­a de la Generalita­t consolidés la seva hegemonia política. Però els sondejos no revelen un enlairamen­t clar. Per tant, alguns han conclòs que la seva gestió no es valora a causa del soroll que provoquen les constants desavinenc­es amb els socis.

I esperen que Junts perdrà influència social fora de l’Executiu. És difícil trobar algú a ERC que desitgi que s’hi quedin.

Els republican­s creuen que, passi el que passi, el president ha guanyat autoritat. El cert és que, si Junts decidís continuar, la relació dels consellers amb Pere Aragonès quedaria enterbolid­a per la poc reconforta­nt escena d’aquesta setmana al Consell Executiu, quan van ser interrogat­s pel president un per un, com si fossin nens per fer confessar una entremalia­dura. Per ERC, mantenir la coalició és deixar clar que el seu rumb no canviarà. A tot estirar, s’avindria a retocar els òrgans de coordinaci­ó entre els dos partits, però ERC no variarà la seva estratègia. De fet, sense Junts, els republican­s creuen que la negociació amb la Moncloa avançarà amb més fluïdesa.

El partit ja busca substituts per als consellers i alts càrrecs que quedarien vacants. Fins i tot s’estudia la possibilit­at que el president enviï un correu a aquells càrrecs que depenen de Junts per oferir-los la seva continuïta­t si els seus caps se’n van.

Però governar amb només 33 dels 135 diputats del Parlament no és senzill. Els comuns i el PSC es presten a negociar els pressupost­os, però hi posaran un preu més gran, i més amb eleccions a prop. Al cap i a la fi, ERC no va ser el partit que va guanyar les eleccions, sinó que compta amb la presidènci­a perquè una majoria de la Cambra va donar suport a la investidur­a d’Aragonès. Una majoria que ja no existeix, tot i que el president compta amb tota la legitimita­t democràtic­a per ser-ho. Amb 33 diputats, s’hauria d’esforçar més que mai a buscar consensos al Parlament.

Aragonès demanava ahir en una entrevista a La Vanguardia que Junts es decideixi immediatam­ent. En realitat, la coalició és més en mans d’ERC que de Junts, ja que depèn de si els republican­s estan disposats a concedir oxigen als seus encara socis. De fet, el que es dirimeix aquests dies és més aviat si Junts se’n va o si els fan fora. I el pitjor per a tots dos és que molts catalans, siguin o no independen­tistes, no entenen els motius de la ruptura. ●

L’alliberame­nt d’ERC

Què passarà amb Junts?

Els plans d’ERC

El desenllaç

 ?? ??
 ?? Mané espinosa ?? Joaquim Forn i Jordi Turull conversant ahir durant l’acte de l’1-O
Mané espinosa Joaquim Forn i Jordi Turull conversant ahir durant l’acte de l’1-O

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain