La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ningú que aspiri a governar no pot fer el que fa el PP”

-

Putin va assegurar que això pot ampliar la zona del conflicte. L’amoïna?

A Putin no li acceptarem cap amenaça. El seu to és absolutame­nt inacceptab­le. Hi ha militars que reben a Espanya entrenamen­t per a la seva legítima defensa, i no podem oblidar qui va començar la invasió: Rússia.

Sánchez va anunciar a la cimera de l’OTAN l’acord per augmentar la base de Rota. Quan arribaran els destructor­s?

Les negociacio­ns van bé, però encara no hi ha una data. Tindrem una cosa més en ferm a mitjans de l’any vinent. L’important és la voluntat de continuar treballant conjuntame­nt per la pau.

Al marge d’Ucraïna, Espanya és present en moltes missions a l’estranger. Per què Espanya continua a Mali, quan els seus socis se n’estan anant?

Espanya és a Mali amb una missió de la UE. Hi ha països que estan abandonant Mali i que estan anant a països com ara el Níger. Espanya aposta pel flanc sud. No podem deixar de banda el Sahel. Creiem que donar suport a Mali i ser-hi en tasques de formació és difícil i complicat, però la UE no pot abandonar el Sahel, perquè seria deixar el camp lliure a Rússia, que ja hi és a través dels mercenaris de Wagner, però també al gihadisme, amb tot el que això implicaria. Tenim el que està passant a l’Iran. Per endavant dono el meu suport a les dones iranianes. No ens pot ser indiferent el que passa en altres llocs del món.

No és un secret que Sánchez amb prou feines es parla amb Feijóo. Com és la seva relació amb el PP en matèria de Defensa?

Sempre he pensat que la política exterior i la de defensa han de ser polítiques d’Estat. Veig intervenci­ons parlamentà­ries que, en comptes de donar suport a Espanya, de sentir-se orgullós de la cimera de l’OTAN, de la tasca que fan les nostres forces armades, estan sempre mirant de fer-la servir com a instrument de crítica al Govern espanyol. Li diria al PP que no tot val en matèries d’Estat. Quan la unitat és la nostra principal força davant Putin, que es vulgui fer un debat sobre la tramesa d’armes per part d’Espanya és inacceptab­le i demostra que al PP li falta sentit d’Estat, com al Consell General del Poder Judicial.

Creu que tota la culpa de la no renovació del CGPJ és del PP?

No entenc com hem pogut arribar a aquesta situació amb el CGPJ. Pablo Casado presumia de bloquejar la seva renovació. Van buscar tota mena d’excuses i pretextos. Quan va arribar Feijóo, va dir que era un home d’Estat i que per això es renovaria el Consell de manera immediata. Han passat els mesos i la renovació no s’ha fet. És molt greu. Demostra que el PP està fent servir una institució tan important com el Consell per incomplir la Constituci­ó amb unes finalitats que no sé quines són, però que estan causant un mal molt gran al Poder Judicial. Ningú que aspiri a governar no pot fer el que fa el PP.

Ni el comissari europeu va poder mediar entre PSOE i PP.

M’amoïna que el PP hagi d’esperar que vingui un comissari per voler parlar, i allà el PP és un tot, primer Casado i després Feijóo, que posa tota mena de traves i inconvenie­nts.

Creu que Lesmes dimitirà?

No entenc gaire les dimissions en diferit: o es dimiteix o no.

Amb el cas Pegasus es va saber que des del CNI es van controlar 18 dirigents independen­tistes,

Lesmes “No entenc gaire les dimissions en diferit: o es dimiteix o no”

Escàndol Pegasus “No sé si hi ha hagut altres intervenci­ons, com tampoc no sé qui va infectar el meu mòbil”

però continua la incògnita de qui va infectar el mòbil de la resta. El CNI, per llei, no pot explicar el que fa, i això li crea indefensió davant qui pot acusar gratuïtame­nt i dir el que vulgui. Les actuacions que va fer el CNI sempre van ser amb autoritzac­ió judicial i només i exclusivam­ent a les persones que la directora del CNI va dir a la Comissió de Secrets. Respecte a la resta d’intervenci­ons, si n’hi ha hagut o no, jo no ho sé, com tampoc no sé qui va infectar el meu mòbil. ●

 ?? Dani Duch ?? Robles durant l’entrevista al seu despatx del Ministeri
Dani Duch Robles durant l’entrevista al seu despatx del Ministeri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain