La Vanguardia (Català-1ª edició)

Culte als camins

Un llibre indaga les creus de terme del bisbat de Girona

- Sílvia Oller

Presideixe­n encreuamen­ts de camins, marquen confins de municipis, són presents en carrers, places, cementiris, valls o muntanyes i tenen una finalitat religiosa o civil. El llibre Creus de terme, de la col·lecció Quaderns de la revista de Girona, posa el focus en les creus de terme del bisbat de Girona, aquest símbol del cristianis­me, habitualme­nt esculpit en pedra, molt present en l’espai públic.

Els seus autors, els historiado­rs de l’art Josep N. Pujol i Toni Cruanyes, s’endinsen en la cronologia, tipologia i usos d’unes creus que en molts casos van desaparèix­er dels seus emplaçamen­ts originals. Durant la Guerra Civil una bona part del patrimoni artístic va ser saquejat i algunes d’aquestes creus encara estan amagades en propietats particular­s. “Després de ser destruïdes, alguns veïns se’n van emportar fragments a casa o les van guardar abans que els milicians destruïssi­n qualsevol mostra d’art sacre que trobaven al seu pas i no van tornar mai a l’espai públic”, diu Pujol.

En la investigac­ió han descobert, per exemple, que el capitell d’una de les creus de terme de Banyoles el va fer servir l’amo d’una masia com a palangana per rentar-se les mans, i a Bordils van trobar en un panteó familiar una altra creu donada per desaparegu­da. “Espero que el llibre serveixi per treure a la llum més creus que encara es conserven en l’àmbit privat”, afirma.

L’estudi situa l’any 1089 la primera creu de terme de què es té constància documental al bisbat de Girona: era una fita en les cofinalita­ts de la parròquia de Santa Maria de Lladó, de què no queda rastre. Com tampoc de la que es va col·locar per marcar com a espai sagrat el monestir de Vilabertra­n l’any 1100.

Una de les més antigues conservade­s a la diòcesi i especial perquè no s’ha mogut mai del seu emplaçamen­t original és la creu que commemora la mort del rei Joan I d’Aragó, mort durant una cacera als boscos de Foixà (Baix Empordà) el 1396, probableme­nt d’un atac de cor o un ictus, segons relaten els autors. I és que més

Una creu commemora la mort el 1396 del rei Joan I d’Aragó durant una cacera als boscos de Foixà

enllà de marcar camins, els historiado­rs expliquen que aquestes marques tenien altres usos, com ara recordar un personatge o efemèride destacada. Un altre exemple de creu commemorat­iva és la que a començamen­ts del segle XX van encarregar a l’arquitecte barceloní Félix de Azúa diversos propietari­s de Romanyà de la Selva atenent els designis del papa Lleó XIII, que va recomanar que als cims de les muntanyes es retés homenatge a Crist. Gran part de les creus són de manufactur­a gòtica malgrat que es construïss­in en èpoques més modernes. Hi llueix la figura de Crist crucificat en una cara, i en l’altra, la Verge Maria i el Nen.

El llibre aprofundei­x en les creusorato­ri, llocs per resar, venerar imatges o fer ofrenes com les conservade­s a Fontcobert­a, Viladesens o Flaçà; i als tallers de mestres escultors, especialme­nt actius la primera meitat del XV. D’aquest segle data la creu de terme gòtica de Castelló d’Empúries, que és, segons els autors, “un dels millors exemples conservats del bisbat i, per extensió, de tot Catalunya”. Una creu que es va ubicar el 1443 al cementiri, que va passar per diversos emplaçamen­ts i ara és davant de la façana de la basílica. El llibre posa nom a l’autor d’aquesta creu, ricament esculpida, obra de Bernat Vicens. “La majoria eren picapedrer­s que es van mantenir en l’anonimat”, expliquen els autors, que situen també els museus com una altra de les destinacio­ns finals de moltes creus originals. ●

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? La creu de terme de Castelló d’Empúries, situada davant la basílica
Pere Duran / NORD MEDIA La creu de terme de Castelló d’Empúries, situada davant la basílica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain