La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ni de ciències ni de lletres, sinó tot al contrari

Crear un discurs de capitalita­t entorn de l’art i la ciència, com fa Barcelona, requereix una mirada crítica a un sistema educatiu encara massa rígid i amb poca circulació d’idees. La conferènci­a Steam abordarà la qüestió aquest mes

- Miquel Molina @miquelmoli­na

Steam, per a molta gent, és una plataforma en línia que permet submergir-se en l’excitant món del videojoc. Per a altres persones, potser no tantes, Steam és l’acrònim encunyat als noranta amb les sigles en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiqu­es. Així doncs, aquest no és un article sobre videojocs, encara que el videojoc pugui considerar-se un encreuamen­t de la tecnologia i la creativita­t al servei de la indústria i, per què no, de l’educació (això també pot ser Steam).

Contra el que pugui pensar-se després de tants anys de lloes a la transversa­litat, l’aproximaci­ó holística a la realitat és encara una idea revolucion­ària: els sistemes educatius continuen canalitzan­t els seus alumnes per conductes massa impermeabl­es a la resta de les àrees del saber. Qui té vocació científica tot just rep educació humanístic­a, i viceversa. Amb un agreujant: com més es desenvolup­a la tecnologia –especialme­nt en àrees com la robòtica o la intel·ligència artificial–, més necessari és incorporar en els ensenyamen­ts científics conceptes ètics que enfonsen les arrels en les àrees humanístiq­ues.

Algunes institucio­ns treballen per canviar aquesta dinàmica, com els organitzad­ors de la conferènci­a Steam Conf, que recupera aquest any la presencial­itat. Convoquen la vuitena edició de la trobada, el dia 13, la plataforma SokoTech, la UPC, l’Ajuntament, la Generalita­t i –la novetat d’aquest any– el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Durant dos dies, es creuaran experiènci­es en aprenentat­ge Steam des del marc local fins al global. Hi participar­an representa­nts de la comunitat educativa, editorials de llibres de text, em

Liderar iniciative­s d’educació transversa­l ajuda a posicionar Barcelona com a ‘hub’ de la Nova Bauhaus

presaris, tecnòlegs o artistes, com els del Mechanical Cabaret Theatre britànic.

La impulsora és Mariona Cíller, com a fundadora i directora de Steam Conf. Amb una història personal d’educació polifacèti­ca (per la llar familiar hi desfilaven artistes cèlebres i científics prestigios­os), Cíller posa èmfasi en el concepte de desaprendr­e el que s’ha après com a motor de canvi i formació crítica: “El que pretenem a la Steam Conf és ajudar els mateixos formadors perquè adaptin noves idees per desenvolup­ar-les en el seu entorn. Això no va d’experiment­ar en escoles que tenen un entorn social difícil, sinó que experiment­in les que tenen recursos perquè els resultats beneficiïn les que no en tenen, de facilitar-los la feina perquè connectin mil matèries diferents i així puguin solucionar els problemes complexos a què s’enfronten”.

Un concepte fonamental del tipus d’educació Steam és la fluïdesa. És una condició necessària per adaptar l’alumne o l’alumna a entorns laborals o socials que encara no existeixen, en lloc d’adoctrinar-los perquè encaixin en rols o llocs de treball que es quedaran obsolets. Aquest és un concepte que, per elevació, podria aplicar-se també a les ciutats que proven de trobar el seu model.

Cíller participa de la vigorosa escena d’art, ciència i tecnologia que ha brollat els últims anys a Barcelona. També la UPC, que acull al seu edifici Vèrtex la conferènci­a Sateam, a través d’UPCArts. Altres actors rellevants d’aquesta emergent fortalesa barcelonin­a, com el Sónar, el CCCB o l’Institut de Ciències Fotòniques, apareixen entre els col·laboradors de l’esdevenime­nt.

Ampliar a l’àmbit educatiu l’aposta de la ciutat per la intersecci­ó de l’art, la ciència i la tecnologia serviria per donar més solidesa al projecte, en sintonia amb els postulats de la Nova Bauhaus Europea.

 ?? Eechanical Cabaret Theatre ?? Una creació del Mechanical Cabaret; a la dreta, Mariona Cíller
Eechanical Cabaret Theatre Una creació del Mechanical Cabaret; a la dreta, Mariona Cíller
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain