La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seminari de Plataforma per la Llengua sobre el “supremacis­me castellà”

- Magí camps

La Plataforma per la Llengua va celebrar ahir, a l’antic hospital de Sant Pau de Barcelona, el seminari “La substituci­ó lingüístic­a: l’obsessió del supremacis­me castellà”, amb quatre ponents de l’àmbit acadèmic. La hispanista i antropòlog­a Christiane Stallaert, de la Universita­t d’Anvers, va denunciar la manca de diàleg acadèmic a partir de les seves propostes sobre “els nacionalis­mes ètnics a Espanya”, perquè “el casticisme els ho impedeix”. Defineix casticisme com “la identifica­ció ètnica amb la religió cristiana en oposició a l’islamisme i el judaisme, que ve del 1942 fins ben bé el franquisme, amb les expulsions i la inclusió impositiva; la neteja ètnica és un procés de llarga durada”. Stallaert també va recordar que les tesis de pluralitat dins d’Espanya de Sánchez Albornoz “van ser rebutjades per l’etnicitat castellana”.

El lingüista Juan Carlos Moreno Cabrera, de l’Autònoma de Madrid, que defensa que “és inconstitu­cional que no es permeti parlar català al Congrés”, va rebatre “la idea falsa que el dialecte castellà es convertís en una llengua superior, de comunicaci­ó, una koiné”. “La ciència lingüístic­a no pot justificar la idea que una llengua sigui superior; això respon a qüestions polítiques, econòmique­s i ideològiqu­es”.

El filòleg Francesc Bernat, de la Universita­t de Barcelona, es va centrar en “el prejudici que els catalans són bilingües des de temps immemorial”. A partir d’un estudi amb persones de més de 90 anys, que testimonia­ven els usos lingüístic­s dels seus pares i avis i, per tant, es remunten fins al 1850, es conclou que “el procés de bilingüitz­ació de la immensa majoria comença amb l’alfabetitz­ació de la II República; és molt més recent del que es creia”.

El seminari el va cloure Ferran Suay, expert en assertivit­at lingüístic­a de la Universita­t de València, que va explicar que “la submissió lingüístic­a és un hàbit que no respon a decisions conscients”. “La jerarquia lingüístic­a s’imposa, de manera que els parlants de llengües dominants també són dominants cap als parlants d’altres llengües”, va concloure. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain