La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ter Stegen apuja el llistó

El porter suma 534 minuts sense encaixar cap gol a la Lliga i bat el seu rècord d’imbatibili­tat després de recuperar el seu millor nivell

- Juan Baut sta Ma tínez p m e a d v s ó

El futbol es cuina al centre del camp, i més al Barça, on la sala de màquines és la Capella Sixtina. Però el futbol es decideix a les àrees. Un equip pot embolicar la troca com un condemnat i quedar desarmat si és feble en l’àrea pròpia i innocent en l’aliena. En canvi, de vegades no fa falta tocar la flauta màgica si als dos extrems del camp es tenen especialis­tes de primera magnitud. El Barça n’hi té. A la porteria ha recuperat un Ter Stegen que recorda al de fa uns anys, i a la davantera ha signat un Lewandowsk­i que sempre està en guàrdia. L’alemany va batre el seu rècord d’imbatibili­tat a la Lliga i el va situar en 534 minuts. “És més important el triomf que la meva marca, però això em dona més convicció”, va explicar. El polonès va aconseguir el seu gol número 12 com a barcelonis­ta, el novè al campionat en tot just set jornades. A aquest pas l’ex del Bayern completarà uns registres que només havien aconseguit per aquests verals Messi i Cristiano Ronaldo.

Amb el gol s’hi neix, però el gol també es treballa. És un instint, com es pot veure a l’acció del 0-1, quan Lewandowsk­i rep, retalla i xuta amb un moviment tan natural com automatitz­at.

Sap què farà, quan ho farà i com ho farà. Però hi ha molta dedicació al darrere. Aquesta setmana, després de tornar de la selecció, Xavi li va concedir festa, però el polonès es va presentar a la ciutat esportiva per preparar el cos i mantenir la seva força. El gol va amb ell, però no pas per casualitat. En quatre dels set partits de la Lliga, Lewandowsk­i ha obert la llauna. Una qüestió que no té preu davant rivals ultramunta­ns. Ja ho va dir Javier Aguirre abans. “Te l’envia a guardar en un segon”. Una expressió mexicana per retratar que el davanter primer xuta i després pregunta. Sempre atent al que passa entre els centrals, Lewandowsk­i tampoc no fa escarafall­s de la pressió. Si s’ha guanyat el vestidor, és perquè predica amb l’exemple.

Si Lewandowsk­i fa gols, Ter Stegen els evita. Des del primer dia de la temporada es va veure que l’alemany havia recuperat l’àngel que va perdre la temporada passada. Aquest estiu ni es va operar el genoll, com havia passat els anteriors, ni se’n va anar amb la selecció. Simplement va descansar i es va enfortir. No el va abandonar mai un nivell supí d’autoconfia­nça, però ara els fets li tornen a donar la raó. “Ho estic fent tot per mantenir-me al 100%, i això es veu als partits”.

Només ha encaixat un gol des que ha començat la Lliga. El va batre Isak a Anoeta en la segona jornada, però des d’aleshores ha mantingut la seva porteria a zero. Ni les baixes en defensa de Koundé i Araújo van canviar aquesta dinàmica, i ell va aportar el que sap fer més bé, amb una aturada a boca de canó després de la rematada de Jaume Costa. “Va ser una acció important en vista de com va anar després el partit”, va admetre el porter.

Vila-real Reial Societat València Mallorca Girona Ra‰o Vallecano Celta Getafe Valladolid Sevilla Espan‰ol Almeria Cadis Elx  Ž Ž 1 10 … ‹Ž1… ‹ Ž 0 Ž 10 Œ ……Ž‹ ‹…1Ž ‹…1Ž ‹ … 1 Ž  1Ž  … 1 Š  1Œ  … 1 Š ‹ 1Ž  1 … Š  1Ž ‹ 1 1 Š  1…  1 1 Œ Š 11  1 1 Œ 1 1Š ‹ 0 1 Œ … 1‹

No va ser la seva única intervenci­ó de mèrit al partit, perquè després va repel·lir un xut enverinat de Sánchez. Torna a ser una asseguranç­a. Torna a salvar punts. Té 30 anys. Una edat ideal per a un porter.

Amb recorregut al darrere i amb autopista al davant. A un partit i mig de distància té el millor registre de Víctor Valdés, i a dos i mig, el de Claudio Bravo, que manté el rècord d’imbatibili­tat d’un porter blaugrana. Un dia l’alemany i el xilè van competir pel lloc. Ambiciós com és Ter Stegen, també té aquesta fita per superar. El Barça atresora dos matalassos. Un en cada àrea. Són un tresor. ●

?? Alex Caparros / Getty ?? Ter Stegen rebent la felicitaci­ó de Busquets al final del matx
Alex Caparros / Getty Ter Stegen rebent la felicitaci­ó de Busquets al final del matx