La Vanguardia (Català-1ª edició)

El procés, ni solució ni millora

El procés no ha estat l’origen de cap dels problemes que ja arrossegav­a l’economia catalana quan va començar el segle XXI. Tampoc no ha contribuït a resoldre’ls. Més aviat sembla haver-los agreujat.

- Manel Pérez

Una de les explicacio­ns principals del procés va ser, des del primer moment, econòmica. Va començar durant el moment àlgid de la crisi financera i es va covar durant els anys anteriors a cavall del deterioram­ent de les condicions de vida de les classes mitjanes catalanes. Les protestes contra les retallades van ser el punt de partida. El descontent­ament econòmic va aportar nous sectors a un independen­tisme que fins aleshores era minoritari. Artur Mas, el president de la Generalita­t del moment, va fondre la visió nacionalis­ta prèvia amb l’angoixa econòmica i va obrir les comportes a l’adhesió massiva d’un nou independen­tisme que s’identifica­va sobretot amb un programa polític centrat en el pacte fiscal i la fugida de l’abraçada de l’os econòmic de l’Estat centralist­a.

Ara, cinc anys després del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i els moviments posteriors, especialme­nt els canvis de seus empresaria­ls, és molt complex per a analistes i experts extreure conclusion­s sobre els efectes d’aquells episodis frenètics. Primer perquè és molt difícil analitzar una realitat tan dinàmica i en constant canvi, tan interrelac­ionada amb l’economia global, atenent un sol factor, en aquest cas, la crisi política catalana.

Sembla que encara se’n pugui dir poc, més enllà de constatar el que és obvi, és a dir, que els trasllats no podien aportar res positiu a l’economia. Si s’accepta i s’adopta l’òptica de l’independen­tisme, que llavors el món ens mirava, en aquest cas el que es va veure no va ser gaire edificant: anuncis de trasllats de les companyies més grans i pànic bancari. Es podrà discutir la magnitud del problema, però no pas la seva existència.

També s’han d’assenyalar els nombrosos canvis de residència fiscal, majoritàri­ament cap a la capital de l’Estat, d’empresaris i executius que han acompanyat les seus socials de les seves companyies. La fugida d’una elit que encara no s’ha valorat. Grans contribuen­ts de l’IRPF i qualificat­s consumidor­s. El mateix que les companyies, obligades a fer alguna cosa a la seva nova ubicació, des de les reunions dels consells d’administra­ció –no són pocs els empresaris que es lamenten d’“haver d’anar cada mes a Madrid per veure les cares que ja veus sempre a Barcelona”– fins a la contractac­ió de serveis profession­als d’alt valor afegit. I el llarg temps durant el qual Catalunya s’ha desentès dels grans canvis econòmics, abocada al conflicte polític.

Caldrà esperar encara un temps per saber fins a quin punt això està erosionant el potencial de l’economia catalana. Els més comprensiu­s o banalitzad­ors del que va passar durant els cinc anys del procés en termes econòmics s’aferren a la idea que

Ja no compta amb el poder industrial, substituït pel turisme, i continua sense un model de recanvi

el pes de Catalunya a Espanya gairebé s’ha mantingut en termes relatius. La veritat és que, tot i que molt lentament, també aquest està baixant els últims anys. I en un món de concentrac­ió econòmica, continuar igual no és mai una bona notícia. Un altre, en aquest cas Madrid, que compta amb suport, s’està menjant la part del pastís econòmic i d’activitat que la resta de territoris ja no aconseguei­x retenir.

Quina és la situació actual, des del nou punt d’observació que suposa reflexiona­r cinc anys després de l’1 d’octubre? En termes econòmics, Barcelona ja havia deixat de ser molt abans del procés una gran plaça financera, tot i que mantenia un pes rellevant a la banca espanyola a través de La Caixa i el Sabadell; també en el sector assegurado­r a través de la presència a la ciutat de força seus centrals de grans multinacio­nals del sector, a més d’allotjar la companyia independen­t líder a Espanya, Catalana Occident. La gran operació dels Jocs Olímpics del 1992 va incorporar entre els seus objectius, encara que fos de manera difusa, el d’una Barcelona com a centre financer. No va ser possible. El tsunami del 2017 pràcticame­nt va liquidar tot el que tenia a veure amb la banca, la borsa i les asseguranc­es, sense que ningú expressi dubtes sobre si aquella tendència ja no es revertirà.

I la indústria? Una de les clàssiques fortaleses de l’economia catalana, la que n’ha definit la transforma­ció diferencia­l històrica respecte a la resta d’Espanya. Va començar una llarga i profunda crisi a partir de finals del segle passat i va entrar en coma amb la Gran Recessió financera del 2008 i els anys posteriors.

Analitzant l’evolució del sector de la indústria des de l’any 2001, l’economista i especialis­ta en indústria Josep Oliver escrivia que “Catalunya ha deixat de ser una potència industrial en el concert europeu. (...) Ja no formem part del conjunt de regions i països més industrial­s d’Europa, sinó d’un altre grup molt menys rellevant”. Probableme­nt el diagnòstic més precís i explícit sobre l’estat d’una economia en declivi industrial des de l’inici del segle XXI i que durant la crisi financera, en plena eclosió del procés, tancava empreses i destruïa ocupació a marxes forçades. Un substrat explicatiu sobretot de la furiosa escomesa d’aquest últim. Com és sabut, el turisme va ser la gran alternativ­a. Un sector que, en termes de desenvolup­ament econòmic, valor afegit, impuls de les activitats de recerca i desenvolup­ament, solvència estratègic­a i sostenibil­itat ambiental, és molt lluny de les noves tendències industrial­s. Despunta, prometedor, el món de les start-ups i la nova economia, tot i que és lluny de ser el motor que va ser la indústria.

Tot i que el procés i els fets de l’octubre del 2017 no han estat l’origen de res, parlant dels problemes de l’economia catalana, això no hauria de permetre sostenir que els van alleujar. Probableme­nt han contribuït al seu agreujamen­t, amb l’entusiasta estímul dels poders de l’Estat i de les elits beneficiad­es per la centralitz­ació de poder a què al final ha acabat obrint la porta. L’empremta final del procés és un pantà polític que fa que alguns pensin en el model italià, aquest en què suposadame­nt l’economia funciona com una màquina de rellotgeri­a al marge de l’entorn social i polític. Una cosa que només es pot sostenir si es considera la Generalita­t com una institució intranscen­dent en aquest àmbit.

El 2017 es va culminar la pèrdua de pes financer, van canviar de seu bancs i assegurado­res

 ?? LlIbert TeIxIdó ?? Les sucursals bancàries van experiment­ar el 2017 una allau de trasllat de comptes
LlIbert TeIxIdó Les sucursals bancàries van experiment­ar el 2017 una allau de trasllat de comptes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain