La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què passa a Londres?

- Jordi Juan Director

El pla econòmic de Liz Truss i el seu ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, fa pinta de passar a la història com una de les pitjors decisions preses mai per un govern. Fa uns dies van anunciar una rebaixa d’impostos per a les rendes altes que va enfonsar el valor de la lliura esterlina com poques vegades s’havia vist a la borsa britànica. La parella de moda aquesta setmana en tots els mitjans de comunicaci­ó del món va assumir ahir el fatal error que havien comès i van rectificar amb magnificèn­cia. “Hem escoltat la gent. Hem entès el missatge dels nostres votants”, va dir un Kwarteng impassible davant la crisi monumental que havia causat.

És més, no va tenir cap problema a l’hora de resumir el seu pla com “una distracció” que havia alterat “la nostra missió d’abordar els desafiamen­ts que afronta el país”. Una distracció? Si no hagués intervingu­t d’urgència el Banc d’Anglaterra per comprar bons, els inversors podrien haver causat un mal irreparabl­e a l’economia britànica.

Des del triomf del Brexit, tot el que té a veure amb el Partit

Conservado­r a la Gran Bretanya s’està convertint en un gran disbarat. Teresa May va haver de dimitir el maig del 2019 quan va perdre el suport del seu partit per aplicar l’acord de retirada de la UE. El seu substitut va ser Boris Johnson, la controvert­ida gestió del qual va fer bona la tasca de la seva predecesso­ra. Els escàndols de Johnson van posar fi a la seva carrera el juliol passat quan va anar perdent un a un el suport dels seus ministres i dels principals capitostos del Partit Conservado­r. Doncs bé, en només una setmana sembla que Liz Truss aconseguir­à el que semblava inimaginab­le, que es que es trobi a faltar Johnson.

El planter del Partit Conservado­r sembla inesgotabl­e, per la qual cosa a aquest ritme els laboristes tornaran a governar sense baixar de l’autocar. El seu avantatge en els sondejos ha passat de 12 punts quan manava Johnson a 33 amb l’arribada de Truss. Què passa a Downing Street? Tan difícil és trobar un gestor normal? El cop a la reputació britànica està sent molt fort. I tot va començar pel Brexit.

 ?? MIn  Cns pp / sFP ??
MIn Cns pp / sFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain