La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lula contra Bolsonaro

La segona volta serà un xoc entre ideologies sense paral·lel en cap altre país

- R

És incongruen­t al Brasil, el país del despreocup­at “Tudo bem”. Però, després de l’estreta victòria de l’històric líder de l’esquerra Luiz Inácio Lula da Silva ahir davant el rival ultraconse­rvador Jair Bolsonaro a la primera volta de les eleccions presidenci­als, els comicis definitius del 30 d’octubre suposaran un xoc violent d’ideologies sense paral·lel en cap altre país.

En una èpica batalla entre la política de classe i les guerres culturals –amb el cristianis­me conservado­r ja com a força potent en aquestes eleccions–, el Brasil s’ha convertit en el laboratori principal de la polaritzac­ió extrema mundial. Atesa la importànci­a de l’Amazònia brasilera per al futur climàtic, la segona volta serà d’importànci­a planetària.

Lula, que va aconseguir el 48% dels vots davant el 43,5% de Bolsonaro, una diferència de més de sis milions de vots, serà preferit a la segona volta. En l’era de democràcia actual des del final de la dictadura, cap candidat guanyador a la primera volta no ha perdut a la segona.

L’expresiden­t ha demostrat la seva capacitat per construir una gran coalició progressis­ta des dels seus feus als estats pobres del nord i el nord-oest fins a les classes urbanes il·lustrades de ciutats com Belo Horizonte, Rio, i, en menor mesura, São Paulo. Ara l’ampliarà. “Estem disposats a parlar amb qui sigui”, va repetir en un míting a São Paulo amb referència als dos candidats eliminats diumenge, amb vuit milions

El Brasil s’ha convertit en el principal laboratori de la polaritzac­ió extrema mundial

de vots: Simone Tebet –4% dels vots– i Ciro Gomes –3%–.

Lula necessita 1,8 milions de vots per guanyar a la segona volta, i hi ha esperança al PT que Tebet –que va destacar favorablem­ent en els debats televisius– pugui donar suport a la seva candidatur­a.

Però la notícia de diumenge va ser la gran resistènci­a del bolsonaris­me. La victòria de Lula va ser molt més estreta que la prevista als sondejos dels grans grups mediàtics. “El bolsonaris­me, un moviment conservado­r ideològica­ment orientat, ja és la preferènci­a política de la meitat de la població malgrat la pandèmia que va acorralar el govern de Bolsonaro”, diu Lucio Renno, de la Universita­t de Brasília.

Després de denunciar fins a la sacietat una conspiraci­ó de l’establishm­ent mediàtic amb la complicita­t de les autoritats electorals, Bolsonaro es va fregar les mans quan va comprovar la diferència entre les enquestes i els resultats. “Hem vençut les mentides de Datafolha”, va dir.

Darrere del voluminós vot a Bolsonaro s’hi amaguen 51 milions de brasilers de classe mitjana que es van girar en contra del PT durant la presidènci­a de Dilma Rousseff i que se senten còmodes amb un president amb un discurs d’extrema dreta que ha convertit el Brasil en un pària internacio­nal. “Amb Bolsonaro estem descobrint qui som”, va dir en una entrevista l’historiado­r a Brasília Antonio Jorge Ramalho.

La dreta bolsonaris­ta va treure bons resultats a les eleccions al Congrés i als governador­s de 27 estats. El partit de Bolsonaro –el Partit Liberal– ja té la representa­ció més gran a la Cambra, amb 99 dels 513 escons, davant els 77 anteriors.

Al Senat els partits bolsonaris­tes ja tenen 35 escons davant 11 per al bloc lul·lista. La victòria de la ministra evangèlica Damares Alves –molt pròxima a Bolsonaro i a la seva jove dona, l’evangèlica fervent Michelle– al districte federal de Brasília és un avanç simbòlic per al cristianis­me de dretes. Així mateix, malgrat que no és un aliat del president, l’elecció al senat del jutge Sergio Moro, que va empresonar Lula el 2018 en un judici després anul·lat per irregulari­tats, confirma la força de la nova dreta engendrada en l’onada anti PT del 2013-2016.

La batalla principal a la segona volta s’entaularà a São Paulo, on

Lula es va formar com a líder sindical a les plantes d’automoció dels vuitanta. Bolsonaro va guanyar a l’estat per vuit punts. Això sí, Fernando Haddad, el candidat a governador del PT i exalcalde de São Paulo, va aconseguir evitar ser derrotat en aquesta primera volta pel candidat bolsonaris­ta Tarcísio de Freitas, i pot tenir possibilit­ats a la segona volta.

En canvi, Rio de Janeiro, on el bolsonaris­me és vinculat amb grups paramilita­rs, el governador actual, Claudio Castro, aliat dels Bolsonaro, va arrasar a la primera volta contra el seu rival, l’advocat Marcelo Freixo, company de partit de la regidora Marielle Franco, assassinad­a per aquests mateixos paramilita­rs.

Enmig de la sorpresa per la força de la dreta brasilera, no convé infravalor­ar la resistènci­a del PT, actor polític en via d’extinció fa quatre o cinc anys. El partit de Lula ha elevat la seva presència a la Cambra de 56 a 68 escons d’un total de 513. Bolsonaro va esbossar la seva estratègia futura a Brasília diumenge a la nit. “Entenc que hi ha una voluntat de canvi en la població, però els canvis no sempre són bons”, va dir. “Mireu l’Argentina, Xile, Colòmbia”, va repetir tres vegades. ●

Darrere el voluminós vot a Bolsonaro hi ha la força dels moviments cristians evangèlics

 ?? WESéEI MARCEéINO / Reuters ?? Jair Bolsonaro explotarà a la segona volta la por del canvi que demanen la majoria dels brasilers
WESéEI MARCEéINO / Reuters Jair Bolsonaro explotarà a la segona volta la por del canvi que demanen la majoria dels brasilers
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain