La Vanguardia (Català-1ª edició)

La muntanya russa d’Amèrica Llatina a ‘Vanguardia Dossier’

- E A!!I"

El rebuig del projecte de nova Constituci­ó a Xile o el frustrat intent de magnicidi contra la vicepresid­enta argentina Cristina Fernández són fets molt recents que ens recorden que el subcontine­nt llatinoame­ricà continua sent una muntanya russa. Tot pot canviar en un instant en qualsevol país al sud del riu Grande.

Amèrica Llatina i el Carib “semblen viure en una muntanya russa de dècades perdudes”, es llegeix a l’editorial de l’últim número de Vanguardia Dossier, dedicat monogràfic­ament a analitzar la situació d’una regió que sembla estar consolidan­t un nou gir del pèndol cap al progressis­me.

L’arribada al poder aquest any dels esquerrans Gabriel Boric a Xile i Gustavo Petro a Colòmbia i la possibilit­at que l’ultradretà Jair Bolsonaro sigui derrotat al Brasil per l’expresiden­t Lula da Silva a la segona volta electoral començaa a dibuixar una segona onada de governs no conservado­rs, com la que va tenir lloc durant la primera dècada d’aquest segle.

Això sí, un progressis­me tan heterogeni que engloba figures que van del mexicà Andrés Manuel López Obrador al peruà Pedro Castillo, passant per l’inclassifi­cable peronisme argentí.

En aquesta primera onada, el vent econòmic de cua va propiciar un creixement inèdit a la regió, però molts països no ho van saber aprofitar per introduir reformes estructura­ls i van malbaratar l’oportunita­t. D’altres van derivar en règims autoritari­s, com Veneçuela i Nicaragua.

Va ser a l’inici d’aquella dècada, el 2003, quan Vanguardia Dossier va dedicar un primer monogràfic a Amèrica Llatina; una publicació que ara es converteix en un document molt útil per comparar l’evolució del continent amb el número que acaba d’aparèixer, ja disponible en paper o en versió digital.

Precisamen­t, en un dels 16 articles escrits per prestigios­os analistes experts en els diferents països i a la regió, el professor d’Economia de la Universita­t de l’Oest d’Anglaterra, Fernando Rugitsky, s’interroga sobre aquesta segona onada progressis­ta amb un text titulat: “La marea rosa: Una segona oportunita­t per a l’esquerra llatinoame­ricana?”.

Amb detallades infografie­s –algunes a doble pàgina– que disseccion­en políticame­nt, demogràfic­ament i econòmicam­ent la regió, se succeeixen les anàlisis individual­itzades dels països més significat­ius, pel seu pes específic o pel seu camí particular: el Brasil, Mèxic, l’Argentina, Colòmbia, Xile, l’Uruguai, Veneçuela, Cuba o el Perú, aquest darrer a càrrec de Carlos Malamud, investigad­or principal del Reial Institut Elcano.

Entre altres temes analitzats, com l’augment de la presència femenina en la política, el canvi generacion­al o la perenne desigualta­t, la pu

Vanguardia Dossier

La publicació analitza la segona onada de governs progressis­tes a la regió, després del gir d’aquest any a Xile i Colòmbia

blicació també aprofundei­x en la fe dels llatinoame­ricans, al continent amb més catòlics del món, malgrat que aquesta confessió va de baixa a favor de les esglésies evangèliqu­es –que condicione­n eleccions o governs, com al Brasil– o directamen­t cap a la secularitz­ació, segons explica Verónica Giménez Béliveau, professora de Sociologia de la Universita­t de Buenos Aires, a l’article: “Paisatge sociorelig­iós en transforma­ció. S’està tornant Amèrica Llatina més secular?”. ●

 ?? LV ?? Portada de
LV Portada de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain