La Vanguardia (Català-1ª edició)

Solana diu que va faltar “afecte” envers Putin quan va arribar al poder

- Robert Mur

L’ex secretari general de l’OTAN Javier Solana atribueix l’actual desacord entre el món occidental i Rússia al fet que es descuidess­in les relacions diplomàtiq­ues amb Vladímir Putin durant els anys de després de la seva arribada al poder l’any 2000, substituin­t Borís Ieltsin. “Vam tenir moments de falta d’aproximaci­ó, d’afecte, a Vladímir Putin, i es va posar de costat”, va dir Solana de manera tan gràfica.

El també antic responsabl­e de la diplomàcia europea va participar ahir a Barcelona en la primera trobada del Cercle Financer després de la pandèmia, sota el lema “El món que ve a la vista de la situació geopolític­a”. Solana, president d’EsadeGeo, va mantenir un col·loqui amb el vicepresid­ent de la Fundació La Caixa, Juan José López Burniol, en què tots dos van analitzar la situació geopolític­a creada per la guerra d’Ucraïna.

Solana va reiterar el lament que la Unió Europea i l’OTAN no fossin capaces de mantenir “la proximitat que s’hauria d’haver tingut” amb Putin, després de la firma de l’acta fundaciona­l entre l’Aliança Atlàntica i Rússia, que el 1997 a París van ratificar Ieltsin i el llavors líder dels Estats Units, Bill Clinton, i que va establir les bases per a la que havia de ser una nova arquitectu­ra de seguretat global.

Aquell mateix any, l’OTAN va aprovar en una cimera a Madrid crear una comissió entre l’Aliança i Ucraïna, un país que ja llavors es vaticinava com un dels principals focus de conflicte per a Rússia. “[Putin] el que de veritat volia era que Ucraïna tornés a Rússia”, va afirmar Solana, que es va remuntar als primers anys de govern del líder rus.

Tot i això, l’exministre socialista va assegurar que “Europa ho està fent bé” respecte a la crisi d’Ucraïna, i va aplaudir la ruptura dels contractes dels gasoductes Nord Stream.

D’altra banda, Solana va alertar que “la tensió més gran que tenim en aquest moment és entre els Estats Units i la Xina” i va advertir que “seria una autèntica bogeria” una ruptura entre les dues potències. “El que ha desaparegu­t d’aquest debat és la Xina”, va afegir, i va demanar de seguir amb molta atenció els noms del reduït grup de dirigents que se situaran a la cúpula del gegant asiàtic al pròxim congrés del Partit Comunista i que secundaran l’elecció del president Xi Jinping per a un

“La tensió més gran que tenim és entre els Estats Units i la Xina”, adverteix Solana

inèdit tercer mandat.

Solana no va tenir paraules amables per a l’expresiden­t dels Estats Units, Donald Trump, de qui va dir que el seu únic interès a l’OTAN era “vendre armes” i equilibrar la seva balança comercial. “Trump és viu i encara no sabem si tornarà”, va alertar.

L’acte es va celebrar a l’auditori de la Fundació La Caixa, el president de la qual, Isidre Fainé, presideix també el

Cercle Financer, integrat a la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País (Sebap), presidida per Miquel Roca. Entre els assistents hi havia José Montilla, expresiden­t de la Generalita­t; Xavier Trias, exalcalde de Barcelona i possible alcaldable de Junts; Javier Godó, comte de Godó, president editor de La Vanguardia; José Ignacio Goirigolza­rri, president de CaixaBank; Josep Oliu, president de Banc Sabadell, o Eugeni Gay, exvicepres­ident del Tribunal Constituci­onal. ●

 ?? "#NDACI$ %A CAI&A ?? Isidre Fainé, Javier Solana, López Burniol i Miquel Roca ahir
"#NDACI$ %A CAI&A Isidre Fainé, Javier Solana, López Burniol i Miquel Roca ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain