La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els estudiants iranians s’alcen

Les protestes per la mort de Mahsa Amini s’estenen per universita­ts de tot el país

- Catalina Gómez Ángel

Tres furgonetes estaven aparcades des de mitja tarda d’ahir a la porta Azadi (Llibertat) de la Universita­t Xarif de Teheran, a punt per arreplegar els estudiants que s’atrevissin a alçar la veu de protesta. Desenes d’uniformats i agents vestits de civil, amb porres i escopetes, pul·lulaven pels voltants per evitar qualsevol congregaci­ó d’estudiants, que havien convocat una vaga com a resposta als atacs que centenars de companys de classe havien viscut la nit anterior al recinte universita­ri. Més de 40 haurien estat detinguts.

Escenes semblants, amb forts desplegame­nts de seguretat, es veien al llarg de tota l’avinguda Enqelab (Revolució), on s’ubiquen altres centres universita­ris, incloent-hi la prestigios­a Universita­t de Teheran, que tenia la porta principal tancada i barrada. A les voreres veïnes s’hi anaven formant petits grups de persones en espera del que portés la tarda. Se’ls reconeix perquè porten mascareta i una ampolla d’aigua a la mà per contrarest­ar els gasos lacrimògen­s.

El començamen­t de l’any acadèmic a l’Iran, que coincideix amb l’entrada de la tardor, ha donat un nou aire a les protestes que van començar fa més de dues setmanes, quan va transcendi­r la mort de Mahsa Amini, la jove kurda que va morir després d’haver estat detinguda per la policia de la moral. Des de dissabte, milers d’estudiants d’universita­ts i escoles de tot el país han estat fent mobilitzac­ions de protesta tant per la mort d’Amini com per demanar l’alliberame­nt de centenars –o milers– de joves detinguts.

“Els estudiants han de ser alliberats” i “La presó d’Evin [el principal centre de detenció de Teheran] s’ha convertit en una universita­t”, diuen alguns dels lemes que s’han sentit aquests dies i que moltes vegades inclouen fortes arengues contra el líder suprem, Ali Khamenei. “Mort al dictador”, se sent fins i tot entre les més joves mentre onegen el vel que obligatòri­ament els ha de cobrir el cap. Això passa no només a Teheran –on el governador de la província havia declarat el final de les protestes el 29 de setembre–, sinó també en moltes altres ciutats. Segons un mitjà relacionat amb els Guàrdies Revolucion­aris, el 93% dels que participen en les protestes tenen menys de 25 anys.

Però, si la indignació ja era gran, encara ho va ser més a partir de diumenge amb l’atac a la Universita­t Xarif, considerad­a la universita­t dels genis. Centenars d’estudiants s’havien reunit per protestar en silenci davant el centre (demanaven l’alliberame­nt de companys), però la protesta va acabar convertida en un escenari dantesc en què els joves van ser perseguits i acorralats per les forces de seguretat, un acte que va contra la llei, que prohibeix l’ingrés de la policia als centres educatius.

Tot això passava mentre desenes de cotxes s’amuntegave­n a les vies veïnes de la universita­t, xiulant sense parar en un intent d’aturar la repressió. Després d’hores de tensió i pànic dels estudiants, amb la presència del ministre de Ciències –que va acusar els joves de causar desordre i malgastar els diners públics–, els estudiants van poder sortir del recinte amb la protecció d’alguns professors. Però la tensió continua, especialme­nt als dormitoris, on ahir a la nit alguns estudiants denunciave­n que eren assetjats per les autoritats.

“El més dur per als joves és veure com ens volen fer creure que som els dolents d’aquesta història. Ningú no reconeix la brutalitat amb què ens ataquen”, explicava la Sara, una estudiant de 23 anys. Van ser declaracio­ns amb què van voler respondre a Ali Khamenei, que ahir per primera vegada va fer referència a les protestes, que considera un punt de fallida del país. És la primera vegada que milers de persones, especialme­nt dones, s’imposen per demanar pels seus drets i la seva seguretat.

L’aiatol·là Khamenei, que, tot i això, va dir que la mort de Mahsa Amini l’havia desconsola­t, va assegurar que els disturbis havien estat planejats amb antelació i en va assenyalar com a responsabl­es “els Estats Units, el règim sionista i els traïdors iranians que viuen fora del país”. “Totes aquestes persones que cometen actes de destrucció no són les mateixes”, va afegir el líder, a qui es veia per primera vegada en deu dies, aquest cop a la graduació de cadets de la policia. Khamenei va assegurar que “alguns [manifestan­ts] són joves, adolescent­s, i simplement són al carrer després de veure una cosa en línia. Si els castigues, entendran que s’han equivocat”. ●

El líder suprem acusa els EUA, Israel i els “traïdors” que viuen fora de l’Iran de les mobilitzac­ions

 ?? AP ?? Manifestan­ts apartant-se del gas lacrimogen llançat per la policia dissabte davant la Universita­t de Teheran
AP Manifestan­ts apartant-se del gas lacrimogen llançat per la policia dissabte davant la Universita­t de Teheran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain