La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sonat cas del #MeToo xinès

Un multimilio­nari tecnològic i una estudiant que el va denunciar per violació als EUA arriben a un acord abans del judici

- Ismael Arana

Tot i que se celebrava als EUA, havia de ser el judici de l’any del #Metoo a la Xina. Al banc dels acusats, Richard Liu, multimilio­nari tecnològic de 49 anys a qui solen comparar amb el creador d’Amazon, Jeff Bezos. Al davant, Jingyao Liu, estudiant xinesa de 25 anys que l’acusava d’agressió sexual en una convenció el 2018. Al final, les dues parts van arribar a un acord dos dies abans del procés.

En un comunicat conjunt emès dissabte, els advocats de tots dos assenyalen que l’incident va acabar “en un malentès” que va atreure l’atenció del públic i va provocar un profund malestar en les dues parts i les seves famílies. Per això van acordar “deixar de banda les seves diferèncie­s i resoldre la disputa legal per evitar més dolor i patiment”. No van donar detalls del pacte.

Els fets es remunten al 30 d’agost del 2018, quan la jove era una de les voluntàrie­s d’un programa per a executius a Minnesota (EUA). En la jornada final va ser convidada a sopar amb 15 alts càrrecs, tots homes de mitjana edat, entre els quals, Richard Liu, fundador del gegant de les vendes electròniq­ues JD.

Segons el seu relat, durant la vetllada va ser pressionad­a repetidame­nt a beure alcohol. De tornada a casa, va denunciar que el potentat la va assetjar sexualment a la limusina, que després la va acompanyar al seu apartament i la va violar malgrat mostrar resistènci­a. L’acusat, que va ser arrestat poc després i posat en llibertat en menys de 24 hores, sempre va afirmar que va ser ella qui el va convidar a entrar i que la relació sexual va ser consensuad­a.

En aquell moment, la Fiscalia es va negar a presentar càrrecs al·legant falta de proves. L’abril del 2019 la jove va presentar una demanda civil davant un tribunal de Minnesota per violació i va demanar una compensaci­ó d’almenys 50.000 dòlars. Aquesta denúncia va provocar un torrent de missatges d’odi i amenaces a les xarxes, en què molts van posar en dubte la seva versió. Els seus advocats diuen que des d’aleshores pateix estrès posttraumà­tic i que no vol tornar a la Xina perquè tem repercussi­ons. ●

 ?? Mark Lennihan / AP ?? Richard Liu el 2014
Mark Lennihan / AP Richard Liu el 2014

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain