La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turull creu que sondejar la militància no comporta risc de ruptura

La formació preguntarà als afiliats si volen que Junts continuï al Govern

- Iñaki Pardo Torregrosa Àlex Tort

Junts per Catalunya consultarà els afiliats dijous i divendres sobre la continuïta­t de la formació a l’Executiu català, que encapçala Pere Aragonès, amb una pregunta clara i senzilla: “Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalita­t de Catalunya?”.

El plantejame­nt, en la línia del que recull la ponència política aprovada al congrés que es va celebrar al juliol, no deixa lloc a dubtes o ambigüitat­s i és en positiu, ja que pregunta sobre la continuïta­t i no la sortida, malgrat que en el preàmbul es denuncien els incomplime­nts d’Esquerra.

En l’executiva de la formació aquest tema divideix uns i altres, però amb mà esquerra i decisions salomòniqu­es s’han anat salvant les diferèncie­s fins a traslladar la qüestió als associats. Un dels mantres entre els detractors que hi hagi un referèndum sobre la independèn­cia de Catalunya és que divideixen, però el secretari general de JxCat, Jordi Turull, no veu “cap risc” de ruptura en la consulta interna, malgrat que altres actors del seu espai sí que consideren aquest escenari en funció de com vagi tot. “La meva obsessió és que no es trenqui Junts. No hi veig cap risc”, va destacar ahir el líder de la formació.

Així doncs, divendres a la tarda hi haurà un resultat provisiona­l d’aquesta consulta, en què poden participar 6.465 militants, i dissabte, 24 hores després, un de definitiu.

L’executiva del partit es mantindrà neutral durant el procés i no farà un posicionam­ent. De totes maneres, tots els membres són lliures d’expressar-se en els seus àmbits d’influència i el seu entorn, però no hi haurà una campanya organitzad­a convencion­al. De fet, Turull va assegurar que ell, com a secretari general, no es posarà de perfil, i remetrà a la militància quina és la seva posició, però no va voler revelar en quin sentit votarà. Tot i que no és concloent, va deixar entreveure que podria defensar la mateixa posició que la presidenta de la formació, Laura Borràs, que, a diferència d’ell, sí que s’ha mostrat partidària de la ruptura.

Per la seva part, alcaldes, regidors i diversos càrrecs de la formació tenen previst publicar un manifest a favor de la continuïta­t a l’Executiu, cosa que també han defensat alguns consellers i el sector més institucio­nal.

El que no va quedar clar ahir és com es farà la sortida de Junts del Govern si els militants ho decideixen, quins terminis hi haurà o què farà el secretari general de la formació, en cas que surti un resultat contrari al que ell defensi. Tot això va quedar al tinter, i s’anirà revelant els pròxims dies.

Abans d’exposar la consulta, Turull va revelar ahir que en la proposta remesa divendres a Aragonès per negociar, a més de sol·licitar la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresid­ent del Govern, també s’oferien a retirar el tema de la qüestió de confiança que va posar Junts sobre la taula durant el debat de política general, el germen que va acabar de desencaden­ar la crisi entre els socis de l’Executiu català.

Diumenge al matí hi va haver una reunió per acostar posicions que va ser en va, i a última hora Turull va enviar un nou plec al president en què ja no figurava la restitució de Puigneró com a conseller. Ell mateix va demanar que se’l tragués de l’equació si això facilitava que es ressituess­in

Toni Batllori

JxCat rebaixa les pretension­s a última hora, però a Esquerra no hi veuen cap renúncia

 ?? Ana Jiménez ?? Jordi Turull assegura que no es posarà de “perfil” i que revelarà el seu vot a la militància
Ana Jiménez Jordi Turull assegura que no es posarà de “perfil” i que revelarà el seu vot a la militància
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain