La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra la divisió, nostàlgia

- Sergi Pàmies

cia, Jordi Turull va convidar els catalans a “octubrar-se” de nou. El neologisme li devia agradar, perquè aquests dies l’ha repetit per maquillar les tensions genuïnamen­t leninistes d’un govern més frívol que dividit. La consigna d’octubrar- se ha estat seguida parcialmen­t pels mitjans. La majoria han explicat els fets amb una perspectiv­a periodísti­ca que rebaixa les dosis d’èpica però que alimenta la nostàlgia i la càrrega emotiva dels que reafirmen la legitimita­t del mandat de les urnes.

La publicació del llibre El muro (Ed. Península), de Lola García, aporta una visió retrospect­iva centrada en com es van viure les setmanes més turbulents del procés a Madrid i a les estructure­s, claveguere­s incloses, de l’Estat. García també reflexiona sobre el paper del periodisme i les dues bombolles –Madrid, Barcelona– enfrontade­s en un combat; s’ha estimat més interpreta­r i fantasieja­r que explicar els fets i analitzar-ne el context real. “Els mitjans de comunicaci­ó no només contribuei­xen a forjar una opinió pública dientnos el que hem d’opinar, sinó també sobre què hem d’opinar, què és el que ens ha de preocupar”, escriu.

TV3 i 8TV han competit per commemorar el referèndum i hem pogut celebrar el retorn a la pantalla de Pere Bosch (TV3). Bosch practica un rigor molt eficaç que, contràriam­ent al que ha estat massa habitual a les entreviste­s i debats monogràfic­s sobre el procés, no abusa ni de la complicita­t submisa ni de la impostura de la intimidaci­ó a l’hora de preguntar ni dels

Jordi Turull va convidar els catalans a “octubrar-se” de nou

paranys lacrimògen­s. En resum: el cinquè aniversari de l’1-O ha fluctuat entre l’opció informativ­a i periodísti­ca i la construcci­ó d’una nova nostàlgia. Una nostàlgia que preservi l’únic que la realitat no ha pogut potinejar: la grandesa de les emocions (d’adhesió o de repulsa) d’un dia que, cinc anys més tard, continua sent històric.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain