La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un comandamen­t cessat acusa Sallent d’ingerència política

Toni Rodríguez investigav­a Miquel Buch i Laura Borràs

- Mayka Navarro

Dia rere dia, i ja en són uns quants, la cúpula i direcció política dels Mossos d’Esquadra acaparen titulars i no precisamen­t per bones notícies. Ahir van ser dues les informacio­ns que s’endinsen una mica més en aquesta greu crisi. El País va avançar el contingut de la demanda que l’intendent Toni Rodríguez va presentar davant el contenciós administra­tiu contra la decisió de l’actual cúpula policial i política de cessar-lo al capdavant de la comissaria general d’investigac­ió criminal i enviarlo a la comissaria de Rubí.

En l’escrit, el policia acusa directamen­t l’actual número dos, el comissari Eduard Sallent, d’haver-li demanat una còpia de les diligèncie­s, en aquell moment secretes, que la unitat central anticorrup­ció que depenia de l’intendent estava duent a terme contra el llavors conseller d’Interior, Miquel Buch, per la contractac­ió d’un dels escortes dels Mossos que s’havia traslladat a l’estranger amb Carles

Puigdemont. Sallent era el cap de la policia en substituci­ó de Ferran López.

L’escrit, de 30 pàgines, relata una sèrie d’ingerèncie­s per part de la cúpula policial relacionad­es amb la investigac­ió que portaven els Mossos contra el seu conseller i la causa contra la que va ser presidenta del Parlament, Laura Borràs. Ingerèncie­s i requerimen­ts d’informació que no es van atendre i que van generar “una tensió amb la cúpula del cos”, que finalment “hi va tenir accés per vies desconegud­es”. Rodríguez afegeix que la situació “va anar empitjoran­t amb accions que dificultav­en seriosamen­t les funcions de policia judicial”, moment en què es va sol·licitar empara judicial al magistrat instructor de la causa.

La situació va arribar al delirant extrem que la unitat anticorrup­ció, de la qual va arribar a dimitir el seu responsabl­e, va decidir treure del sistema informàtic intern de la policia els arxius relacionat­s amb les dues causes per evitar-ne qualsevol accés per policies aliens a la unitat.

Dos anys després, Rodríguez va ser fulminat. Una acció que l’actual cúpula política i policial va justificar com una mera renovació, però que es va qualificar de purga.

Precisamen­t a aquestes ingerèncie­s polítiques es va referir l’actual cap dels Mossos, Josep Maria Estela, quan va sol·licitar al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, la destitució d’Eduard Sallent. Una crisi inactiva però no resolta que des d’Interior esperen solucionar el desembre amb el nomenament dels nous càrrecs.

Tot i això, ahir mateix es va saber també que la divisió d’afers interns dels Mossos investiga el concurs d’ascens d’inspectors i intendents després de que es trobés un telèfon que algú havia col·locat a mode d’enregistra­dora a la sala on s’havia de reunir el tribunal. Un funcionari de recursos humans va localitzar l’artefacte al despatx de la comissaria de les Corts abans que s’iniciés la reunió que precisamen­t havia de repassar les propostes de proves a què se sotmetrien els candidats. La convocatòr­ia ha quedat suspesa. ●

Els Mossos ajornen els ascensos per l’aparició d’una enregistra­dora en una reunió del tribunal

 ?? Pere Duran / NO D MEDI ?? L’intendent Toni Rodríguez en una imatge d’arxiu
Pere Duran / NO D MEDI L’intendent Toni Rodríguez en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain