La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trias, “estupefact­e”, congela la decisió de la seva candidatur­a

- Ramon Suñé

El pitjor dels escenaris possibles perquè l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias deixi plantat Junts i decideixi no encapçalar la llista d’aquesta formació a les eleccions municipals del 2023 va prenent forma a mesura que els dos partits majoritari­s de l’independen­tisme català s’entossudei­xen a portar la seva eterna crisi de confiança a un atzucac. El mateix Trias va verbalitza­r ahir aquesta situació, inexplicab­le fins i tot per a un polític tan bregat com ell. “No prenc cap decisió perquè estic estupefact­e”, va confessar en declaracio­ns a Catalunya Ràdio.

Malgrat que tots els sectors i principals figures del partit han reclamat gairebé per aclamació la designació de Xavier Trias com a alcaldable, el mateix interessat ha repetit una i mil vegades, en públic i en privat, que només acceptarà disputar l’alcaldia de Barcelona per cinquena vegada en la seva carrera política si es compleix una condició: la firma de la pau entre Junts i Esquerra Republican­a, d’una banda, i a l’interior de la formació postconver­gent, de l’altra. Vist això, Trias ha decidit posposar la seva decisió.

“No prenc cap decisió perquè estic estupefact­e. Una de les condicions bàsiques que vaig posar [per ser alcaldable a Barcelona] és que no ens barallem, que hi hagi acord, i no només dins de Junts, ja que tampoc no em vull barallar amb ERC; estem cometent un error, i no crec que sigui bo el que estem fent”, va reiterar ahir l’exbatlle barceloní.

A Xavier Trias li sobren adjectius per qualificar l’error que, a parer seu, suposaria dinamitar la coalició de govern. “Seria absolutame­nt sorprenent, erroni i equivocat trencar el Govern”, va sentenciar mentre reclamava una redefinici­ó dels objectius per a aquesta legislatur­a autonòmica. “És un error. Una altra cosa és com ho fas per veure com es recondueix la situació, perquè a còpia de retrets no es pot governar. Aquesta història s’ha d’acabar”, va concloure.

De fet, l’exalcalde diu en veu alta el que els consellers de Junts al Govern de la Generalita­t opinen però no s’animen a fer públic. En aquest context, l’amenaça d’una negativa de Xavier Trias a encapçalar la candidatur­a a l’Ajuntament de Barcelona és un argument a favor dels membres de l’Executiu català per provar d’evitar una separació que, en vigílies de les municipals, abocaria els independen­tistes a un enfrontame­nt molt més cruent i que només podria beneficiar altres forces polítiques, a Barcelona i al conjunt de Catalunya. En el cas de la capital catalana obligaria, a més a més, a improvisar un candidat i a posar-lo a correcuita, sense les mínimes garanties d’èxit, a l’aparador electoral.

“La imatge de desunió que dona l’independen­tisme és molt negativa”, va afegir ahir un Xavier Trias que compara la seva “estupefacc­ió” amb la que, segons la seva opinió, deuen estar sentint molts ciutadans. ●

“Seria absolutame­nt sorprenent, erroni i equivocat trencar el Govern”, adverteix l’exalcalde

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain