La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE rebutja un avanç electoral davant la desmobilit­zació dels seus votants

A Ferraz conclouen que no tindria “cap sentit” precipitar les generals al maig

- Juan Carlos Merino

Un superdiume­nge electoral d’aquí tot just set mesos? Ningú a la direcció del PSOE, adverteixe­n a Ferraz, aposta per un avanç electoral que faci coincidir les generals, previstes per al desembre del 2023, amb les municipals i les autonòmiqu­es del 28 de maig. I “encara menys”, subratllen, el mateix Pedro Sánchez, que com a cap de l’Executiu té en exclusiva la prerrogati­va de convocar unes eleccions generals.

Tampoc els presidents autonòmics socialiste­s que al maig lluitaran per la reelecció no acceptarie­n una “interferèn­cia” així, com també la van rebutjar el 2019. “El més democràtic és que els ciutadans tinguin clar què estan escollint cada vegada que van a una urna”, al·leguen a les federacion­s. “No hi ha debat”, conclouen també a Ferraz.

“Ho deixaré clar”, va advertir ahir en tot cas el secretari d’organitzac­ió del PSOE, Santos Cerdán, per aturar qualsevol elucubraci­ó interna davant algunes informacio­ns en aquest sentit. “Totalment descartat aquest gran diumenge. Les eleccions, quan toquen”, va afirmar amb contundènc­ia. Aquest escenari no és a sobre de la taula dels socialiste­s, asseguren, ni com a mera hipòtesi. El mateix Sánchez assegura anteposar sempre la necessitat d’estabilita­t política i institucio­nal, ara per fer front a la crisi energètica i inflacioni­sta, a més de continuar desplegant la seva agenda social i d’ampliació de drets civils, davant qualsevol interès partidista i electoral.

Mentre el Govern espanyol ultima el seu nou projecte de pressupost­os de l’Estat, que podria aprovar avui si es tanca a temps l’acord entre el PSOE i Unides Podem, Cerdán va insistir a defensar “l’estabilita­t” que proporcion­arien uns tercers pressupost­os aprovats “en temps i forma”. “Pressupost­os, quan toquen, i eleccions, quan toquen”, va reiterar.

En absència de Sánchez –que ahir, després de donar negatiu en covid, ja es va desplaçar a Mallorca–, l’executiva federal del PSOE va analitzar, no obstant això, la qüestió durant la seva reunió. I cap dels presents, entre els quals hi havia les ministres María Jesús Montero, Isabel Rodríguez i Carolina Darias, no va defensar el superdiume­nge electoral. Al contrari, fins i tot hi va haver algunes rialles.

Perquè a la direcció del PSOE són molt conscients, precisamen­t, que el que necessiten és guanyar temps per continuar capgirant els pronòstics demoscòpic­s i desmuntant l’efecte Feijóo, amb què el líder del PP prova d’impulsar un canvi de cicle polític a tot Espanya. A Ferraz reconeixen que l’electorat socialista està desmobilit­zat, i que encara han de “picar pedra” per desactivar el vent a favor que té Alberto Núñez Feijóo a les enquestes i per remuntar el vol davant el desgast que pateix el Govern després de la successió de crisis sobrevingu­des. El calendari amb què treballen els socialiste­s, no obstant això, els ofereix encara un marge de gairebé un any i mig fins a les generals. Així que precipitar els esdevenime­nts, amb un avanç electoral, “no tindria cap sentit”.

Cerdán, tot i això, va assegurar que el PSOE i el PP estan ara en una situació d’“empat tècnic” en la intenció de vot que pronostiqu­en les enquestes, mentre que la ciutadania, a parer seu, valora de

Els presidents autonòmics socialiste­s també descarten un ‘superdiume­nge’, com van fer el 2019

manera majoritàri­ament més positiva Sánchez que el líder del PP. “Estem corregint l’efecte Feijóo, i la transferèn­cia de vot del PSOE al PP ja és inferior a la que hi havia quan va arribar a presidir el PP. Però el que sí que veiem és que el vot del PSOE està avui menys mobilitzat del que pot estar el votant del PP o de Vox”, va reconèixer. “El nostre propòsit és mobilitzar i activar el votant del PSOE, que avui és cert que està desmobilit­zat”, va admetre. I, per aconseguir-ho, el primer que necessiten és temps. ●

 ?? LuiG BnIIFO L SFS ?? El secretari d’organitzac­ió del PSOE, Santos Cerdán, a Ferraz
LuiG BnIIFO L SFS El secretari d’organitzac­ió del PSOE, Santos Cerdán, a Ferraz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain