La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo denuncia que Sánchez ha trencat la comunicaci­ó amb l’oposició

El líder dels populars veu massa “biaix ideològic” en les polítiques de l’Executiu

- Carmen del Riego

No hi ha cap mena de comunicaci­ó entre el president del Govern central i el líder del principal partit de l’oposició. Quan parlen, és través dels mitjans de comunicaci­ó, com ha passat amb les mesures anticrisi, el pla d’estalvi energètic i les pujades i baixades d’impostos. I l’última vegada que van parlar en públic va ser al debat al Senat, el 6 de setembre, que, lluny de servir per acostar posicions, es va convertir en un dur enfrontame­nt que va aprofundir l’abisme que hi ha entre els dos dirigents polítics.

Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez no parlen en privat des de l’abril, quan el cap de l’Executiu espanyol va rebre el líder del PP, a la Moncloa, quatre dies després de ser elegit president dels populars al congrés de Sevilla. Des d’aleshores res, lamenten a Génova. Només un missatge entre tots dos, però res més. Ni per parlar de la crisi de la inflació, ni de la crisi energètica, ni dels plans fiscals, ni de la cimera de l’OTAN, ni de la situació al Magrib després del gir que ha fet el Govern central respecte al Sàhara, amb el consegüent malestar d’Algèria, ni per abordar la guerra d’Ucraïna.

El líder del PP es queixa que Sánchez no té en compte per a res l’oposició, ni l’informa del que fins ara han estat polítiques d’Estat, polítiques de consens. “S’ha trencat el canal de comunicaci­ó Govern-oposició”, va denunciar ahir durant la seva intervenci­ó al XXV Congrés de l’Empresa Familiar.

La queixa no es limita a la política exterior –“n’estic al cas pel que publiquen els diaris”, va dir Feijóo– o la de defensa. El PP també assegura que l’Executiu espanyol no li truca per mirar de renovar el Consell General del Poder Judicial ni el Tribunal Constituci­onal des del juliol, i menys des de la visita del comissari de Justícia de la Comissió

Europea, Didier Reynders, la setmana passada. Aquest mateix matí el responsabl­e de Política Institucio­nal del PP ha subratllat que està esperant la trucada del Govern central per mirar de renovar les institucio­ns de l’Estat, una vegada que el comissari ha dit que cal renovar-les, però que també cal canviar la llei.

Per Feijóo, la culpa és de

El president del PP recomana al cap de l’Executiu prendre les mesures necessàrie­s, encara que siguin dures

Sánchez, que, en comptes de fer el que hauria de fer, té, a parer seu, com a únic objectiu mantenir-se al poder. Per això, li recomana “recuperar la centralita­t política”, cosa que consisteix a combinar “la ideologia i la realitat”, perquè, quan la ideologia s’anteposa a la realitat, com creu que passa ara mateix amb el debat fiscal, es crea una “divisió entre rics i pobres”. Segons la seva opinió, aquestes actituds causen problemes, i la política, “en comptes de ser un accelerado­r de solucions, provoca conflictes”.

Aquesta és la seva recepta, tornar a la centralita­t, perquè la política no es polaritzi, i evitar triomfs com ara el de Meloni a Itàlia. Feijóo considera que per a

Espanya és un actiu que hi hagi “un PSOE i un centredret­a”, en què ell se situa, que no són marginals, sinó partits cridats a governar, tot i que “afectats per modes polítiques o pels errors”. Malgrat això, continuen sent partits fonamental­s, cosa que no passa a Itàlia ni França.

Una altra recomanaci­ó que Feijóo fa a Sánchez és adoptar les mesures que requereix la situació, encara que siguin dures, perquè, “si s’expliquen les decisions dures a la gent, els poden molestar, però acabaran acceptantl­es”. I és veritat, va reconèixer el president del PP, que aquestes iniciative­s “et poden costar el càrrec, però seran bones per al país”. ●

 ?? Lono R EFE ?? El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, intervenin­t al XXV Congrés de l’Empresa Familiar
Lono R EFE El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, intervenin­t al XXV Congrés de l’Empresa Familiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain