La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oblidar l’Iran

-

Per trist que resulti, de vegades és millor seguir el consell de Voltaire i dedicar-se a conrear el jardí sense esperar res de bo del futur. Els ho dic a propòsit de l’Iran, un país del qual parlem en comptades ocasions i que ara sacseja la nostra pàl·lida consciènci­a amb l’assassinat d’una noia, Mahsa Amini, el codi indumentar­i de la qual no era del gust del Govern dels aiatol·làs: aquest consorci de clergues que exerceixen d’intèrprets de la voluntat d’un déu estranyame­nt obsessiona­t amb la perruqueri­a i la costura. És el que passa quan els capellans es fiquen a polítics, que es converteix­en en nihilistes de l’absolut a qui els acaben important un rave la fe i la compassió.

Perquè res no canviarà pròximamen­t a l’Iran, i no trigarem massa a oblidar aquells manifestan­ts que desafien, als carrers de Teheran, Esfahan i Shiraz, un poder que és la prova evident del mal que poden arribar a fer els que diuen estar al servei del bé. Ja els hem oblidat altres vegades. En realitat, ho fem des del 1979, quan l’aiatol·là Khomeini va tornar des de l’exili a París com a líder suprem d’un règim teocràtic sense més objectius que els de combatre tots els fonaments de la modernitat i culminar una revolució que aspirava a canviar la naturalesa humana amb les instruccio­ns d’un catecisme redactat molts segles abans. L’inici d’un període completame­nt coherent; d’aquests que compleixen el que prometen: l’horror.

Llavors, l’esquerra occidental va contemplar aquell canvi amb complaença beneita. Moralistes de tertúlia, conspirado­rs malenconio­sos que havien vist fracassar totes les seves grans causes i dissidents de la raó il·lustrada –d’aquests que consideren una advertènci­a de la Guàrdia Urbana una greu violació dels seus drets civils– van celebrar la imposició despietada de la xaria a gent prou apartada dels seus restaurant­s exòtics. És així com juga de vegades el quilòmetre sentimenta­l: un és més comprensiu amb els dogmes com més lluny operen de casa seva.

Les dones, els homosexual­s i els impius saben bé a què em refereixo. Quan un govern es concep com a diví –un cas de supèrbia francament alarmant– la dissidènci­a només pot entendre’s com una blasfèmia. Potser per això es poden emprendre amb la consciènci­a tranquil·la tota mena d’abusos. Només fa falta donar un cop d’ull al Codi Penal iranià (del 1996, no de temps de Saladí i les Croades), que instaura com a “normal” la pena de flagel·lació, prescriu fuetades per a les dones que no vesteixin com imposa la seva concepció de l’islam i castiga amb la mort les ofenses a l’aiatol·là Khomeini.

Però la nostra capacitat d’atenció és limitada i altres tragèdies esmorteira­n ben aviat l’impacte de les tragèdies actuals. Sobretot perquè no sabem què fer. Ja fa temps que quan Occident es fica per raons pretesamen­t humanitàri­es en els afers d’altres països els resultats són esfereïdor­s. Oblidarem per això; i perquè ens convé oblidar.

I no només pel petroli i la guerra d’Ucraïna –que estan propiciant una complicita­t tòxica entre Putin i Ebrahim Raisi–, sinó per les conseqüènc­ies que ocasionari­a per als interessos d’Occident la desestabil­ització de l’Iran.

Ara com ara, i, irònicamen­t, gràcies a la coalició internacio­nal que va enderrocar Saddam Hussein, l’Iran ha vist com desapareix­ia el seu enemic més pròxim i ha guanyat influència política i militar. L’Iran xiïta (que dona suport a la part de Síria de Baixar al-Assad, l’Iraq central i meridional i les milícies de Hizbul·lah al Líban i Hamàs a Gaza, alhora que conté els interessos de l’Aràbia Saudita i els sunnites al Iemen) toca amb la punta dels dits la dominació regional ocupant actors no estatals vinculats ideològica­ment a Teheran. És el jugador amb què cal comptar per a qualsevol partida a la zona. Un jugador que, a més, està a un pas d’aconseguir armament nuclear. Sobretot ara que Biden ha rectificat la fugida de Trump i ha tornat al tractat nuclear del 2015 donant per bo que un règim com aquest tan sols pot voler un programa atòmic pacífic.

Ho sento per Mahsa i els seus companys caiguts en aquests dies de repressió, però tingueu la seguretat que Occident posarà una expressió compungida, gastarà tones de retòrica solidària i farà bo allò que la hipocresia és l’homenatge que el crim rendeix a la virtut. I que els oblidarem ben aviat. ●

La nostra capacitat d’atenció és limitada i altres tragèdies esmorteira­n aviat l’impacte de les actuals

 ?? Barcelco Morissard / AP ??
Barcelco Morissard / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain