La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vol que JxCat doni la llauna?

- Joaquín Luna

Des que JxCat va quedar tercer en les eleccions al Parlament del 2021, no aixequen el cap. Mai un bronze no va ser acollit amb tanta supèrbia i displicènc­ia. Si esbronquen Forcadell aquells que van marxar sense avisar, es van acomodar al sofà o les poltrones, quin tracte haurien donat als catalans no independen­tistes?

Traslladar a la militància la pregunta “Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalita­t de Catalunya?” és admetre que no tens rumb i dignitat –t’acaben de fotre fora del Govern– encara que tampoc podem descartar que triomfi el sí i el sainet s’allargui, amb l’excusa de la unitat.

Efectivame­nt: així no podem continuar. Ni l’independen­tisme – costa de creure que no sentin vergonya amb esbroncs a Forcadell o a les famílies de les víctimes de la Rambla– ni els contraris al fet que la Generalita­t –Govern i Estat a

Junts té mal perdre i no ha paït mai que va ser el tercer partit a les eleccions del 2021

Catalunya– es converteix­i en un tot a 100, ara que la realitat exigeix gestió, gestió i gestió.

El problema de fons és que Junts té mal perdre i no ha acceptat mai la idea que Catalunya pugui ser una cosa diferent al que són ells. Una mentalitat de terratinen­t expropiat –però per les urnes– o de marit malcarat, estil “la vaig matar perquè era meva”. Junts demostra que és el contrari a la política. Només així s’explica el desvergony­iment antidemocr­àtic de reivindica­r que el Consell de la República –entitat privada amb afany de fer el ridícul davant Europa– estigui per sobre de les institucio­ns. Aquesta mena de postulats constituei­xen un populisme de llibre.

Després de tants anys de donar lliçons de democràcia, és just que ara en rebin alguna. Quan un soci de Govern a Europa es passa el dia fent la guitza al Govern, el més coherent és passar a l’oposició. Quedar-s’hi –amb la coartada de la militància– només es pot interpreta­r com un afany de conservar les pagues. Molt poc edificant per als qui han presumit de megademòcr­ates davant els altres.

Tant sit and talk i quan els van posar taula i cadires van agafar la rabieta. I això d’afirmar que Catalunya ja es va autodeterm­inar fa cinc anys és estar, senzillame­nt, tocat de l’ala. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain