La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les 225.000 firmes per la Kira i una llei contra el ‘bullying’

Els pares d’una nena que es va suïcidar envien a l’Executiu milers d’avals a la seva petició

- Javier Ricou

L’impacte de la violència masclista en els fills i filles: el paper de l’escola segons l’alumnat. Però aquesta mateixa investigac­ió apunta que fins a un 59%, malgrat que voldrien demanar ajuda davant d’aquesta situació, no sabrien on acudir (un percentatg­e que s’eleva fins a un 67% entre els que han viscut violència a la llar).

Una majoria actuaria davant un escenari d’aquest tipus defensant la mare (85%) i demanant ajuda (84%); però sis de cada deu no sabrien a quina porta trucar.

L’estudi (que s’ha dut a terme mitjançant un qüestionar­i a què han respost 3.650 nens de 4t de primària i 4t d’ESO d’un total de 106 centres educatius de Catalunya) mostra que una majoria (93%) identifiqu­en inequívoca­ment la violència sexual i física, però dubten davant formes de violència psicològic­a, econòmica o vicària. Sobretot ells. Les nenes, al contrari, mostren un grau de coneixemen­t més gran respecte a tots els àmbits que inclou aquesta problemàti­ca, cosa que podria apuntar, segons els investigad­ors, que són més actives a l’hora de buscar informació i empatitzen més.

Aquest qüestionar­i –per elaborar-lo hi van participar fins a 45 nens i adolescent­s de 10 a 16 anys de deu municipis de Catalunya– mostra que els alumnes identifiqu­en l’escola com a font d’informació, però no com l’espai prioritari on comunicar situacions de violència a casa i demanar ajuda. A l’hora d’informar sobre una situació així, preferirie­n acudir a la policia, als seus familiars i amics o als serveis socials, abans que adreçar-se als seus professors.

L’estudi recorda que aquest tipus de violència té un gran impacte en la infantesa. Del 2013 a començamen­ts del 2022, subratlla, 340 nens han quedat orfes a causa d’aquesta xacra i 46 van ser assassinat­s. ■

Quan un menor (víctima d’assetjamen­t escolar) se suïcida no vol morir, només vol deixar de patir”. La frase es pot llegir a la carta enviada ahir pels pares de la Kira –la menor, de 15 anys, es va suïcidar ara fa un any i mig– al president Pedro Sánchez. Una missiva en què s’anuncia el lliurament al Govern espanyol de 225.000 firmes recollides per José Manuel López i María José López per demanar una llei contra l’assetjamen­t escolar.

La Kira va sortir de casa seva, com cada dia, a primera hora del matí del 19 de maig del 2021. Estudiava al Manyanet de Sant Andreu de Barcelona. Però aquell dia no va arribar a l’escola. En comptes d’agafar l’ascensor per baixar al carrer, la Kira va agafar la direcció contrària. Va enfilar les escales fins al terrat de l’edifici i va saltar.

Des del primer minut després de la tragèdia, en José Manuel i la María José van assenyalar a l’escola com a culpable del que havia passat. Estan convençuts que la Kira va ser víctima d’assetjamen­t escolar i també d’“altres violències d’adult a menor en aquest mateix centre”. Així ho recull la carta enviada a Sánchez. S’hi denuncia –això fa mal especialme­nt a aquests pares– la “inacció” de l’escola en l’aplicació del protocol antibullyi­ng i l’assumpció, un cop passada la mort d’aquesta escolar, de responsabi­litats. L’escola nega des del primer dia que la mort de la Kira fos per assetjamen­t escolar.

Les 225.000 firmes que es volen lliurar a Madrid el pròxim 3 de novembre (el dia Internacio­nal Contra la Violència i l’Assetjamen­t Escolar) “són un reflex clar de la preocupaci­ó social que hi ha entre les famílies per les terribles conseqüènc­ies de l’assetjamen­t escolar i la ja innegable impunitat que comporta”, diu la carta.

El que es proposa és una llei específica en la lluita contra el bullying “que estableixi conseqüènc­ies immediates per la inacció dels centres davant les diferents situacions de violència o assetjamen­t escolar que es plantegen”. I que aquesta norma també reculli conseqüènc­ies penals per a les famílies dels assetjador­s que no col·laborin per aturar aquesta violència a les aules.

Els pares de la Kira i les desenes de milers de persones que ara els donen suport estimen que “aquesta llei pot salvar vides i ajudar les víctimes a convertir-se en superviven­ts”. Una reforma que hauria d’anar acompanyad­a, proposa la carta, d’una revisió dels protocols per donar resposta a cada cas abans que sigui, com en el cas de la Kira, massa tard. ■

 ?? OnG3B3n Bnlie ?? La Kira, de 15 anys, va morir el 19 de maig del 2021
OnG3B3n Bnlie La Kira, de 15 anys, va morir el 19 de maig del 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain