La Vanguardia (Català-1ª edició)

Al capdavant en educació infantil

-

José Manuel Bar va presu● mir ahir de l’educació infantil, ja que Espanya és dels països amb una escolaritz­ació més important entre els 0 i 3 anys, fins a un 41% el 2020, quan fins i tot es va reduir amb la pandèmia. El 2015 el percentatg­e d’escolaritz­ats en aquesta edat era un 34%. La mitjana d’escolaritz­ació infantil de l’OCDE és d’un 26,8%, i als 22 països europeus que engloba, d’un 22%. Bar va anunciar un programa, Codi Escola 4.0, amb més de 300 milions en quatre anys, per promociona­r els coneixemen­ts de programaci­ó informàtic­a des dels 3 anys. La despesa educativa d’Espanya continua per sota de la mitjana de l’OCDE i un 47% del professora­t (set punts més que la mitjana) supera els 50 anys. que estan en aquesta situació. Un altre 23,6% dels joves han fet estudis de grau mitjà (secundària postobliga­tòria), davant un 39,4% de mitjana de l’OCDE.

“El nostre objectiu és que pugin les titulacion­s de secundària”, va dir Bar, que va destacar els programes de foment dels cicles de Formació Profession­al (FP), “els ensenyamen­ts que més creixen, amb 1,1 milions de matriculat­s ara, aquest any amb un 5,6% més que el passat”, va indicar. Va afegir que un 35% de titulacion­s en la segona etapa de secundària són d’FP, tot i que la mitjana de l’OCDE és d’un 37% i la dels 22 països comunitari­s que inclou, d’un 43%.

A l’altre pol, la meitat de la població jove espanyola té estudis superiors, gairebé un 49%, quan el 2011 era un 40%. Un 60,5% d’aquests titulats són noies. La mitjana de joves amb estudis superiors a l’OCDE és d’un 46,9%, un 56,6% noies. Corea del Sud té un 69,3% de joves amb títol superior, el país amb més percentatg­e. Sobre la població espanyola d’entre 25 i 64 anys, un 40,7% tenen estudis superiors.

“Tenir una titulació superior dona més ocupabilit­at: un 78% de joves amb aquest nivell tenen feina a Espanya, un 20% més que entre els que només tenen la secundària obligatòri­a (només un 59% d’aquests aconseguei­xen una ocupació). Els espanyols entren al mercat laboral de mitjana als 24 anys, dos després que la mitjana de l’OCDE.

El sou també millora amb el nivell d’estudis. Qui té titulació superior guanya un 41% més que els que només tenen secundària postobliga­tòria i aquests cobren un 19% més que els que es van quedar a l’ESO. Les dones amb estudis superiors guanyen un 81% del que guanyen els homes del seu nivell.

Bar va destacar que es volen augmentar els titulats en ciències, tecnologie­s i matemàtiqu­es (les anomenades àrees Stem), que tenen taxes d’ocupació encara més altes. Ara les cursa un 25% de l’alumnat que comença titulacion­s mitjanes i superiors. Un 33% d’estudiants que comencen un grau Stem són dones (31% de mitjana a l’OCDE). Els estudis superiors més comuns entre els joves a Espanya són de ciències empresaria­ls i dret (28%), seguits de les enginyerie­s i producció industrial (15%) i la salut (23%). ●

Espanya és dels països amb més joves que ni estudien ni treballen, gairebé un 20%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain