La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos milions de nens i adolescent­s no reben assistènci­a a càrrec d’un pediatre

- eleste Ló e

Els nens i els adolescent­s no són adults petits. Tenen els seus propis símptomes i patologies i han de rebre atenció específica. Però a Espanya no hi ha prou pediatres, de manera que en molts centres de salut els menors són atesos per profession­als d’adults (metges de família, principalm­ent). Segons l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), uns dos milions de nens i adolescent­s no reben l’atenció que necessiten per part dels profession­als especialit­zats, un 30% dels menors.

En una roda de premsa, els pediatres van posar de manifest, a més, que hi ha molta desigualta­t territoria­l. Hi ha comunitats on fins a un 50% dels menors no són atesos per pediatres, com ara Madrid; i a les del nord, com ara el País Basc i Cantàbria, aquest percentatg­e disminueix en un 10%. Catalunya se situa en la mitjana espanyola, en un 30%.

Aquesta desigualta­t també s’aprecia al mateix territori. Les grans ciutats solen tenir la quota més ben coberta, però les àrees rurals i més distants de les metròpolis no, ha explicat Anna Gatell, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria. Aquesta falta de pediatres propicia que, en altres casos, els que estan en actiu estiguin sotmesos a un sobreesfor­ç, cosa que condiciona haver d’atendre més nens al mateix temps, amb el consegüent risc de cometre errors i afectar la seguretat del pacient.

O s’hi posa remei, o aquesta situació anirà a pitjor, perquè ben aviat, en tot just cinc anys, un 40% dels pediatres espanyols (d’un total de 15.000) es jubilaran. “Cal actuar immediatam­ent. Ja fem tard”, assenyala Olga González, secretària general de l’AEP.

Aquests han estat algunes de les dades que l’AEP ha donat amb motiu del dia del Nen (8 d’octubre), que volen celebrar per reivindica­r, una altra vegada, la necessitat que les especialit­ats pediàtriqu­es siguin reconegude­s oficialmen­t. Perquè, asseguren, “els nens també necessiten especialis­tes pediàtrics”.

Segons reivindiqu­en en un manifest, “hi ha hagut un gran desenvolup­ament de la pediatria i de les seves especialit­ats al llarg dels últims 40 anys, fins a donar pas a una pediatria científica, amb gran potencial investigad­or i molt tecnificad­a”. Un exemple d’això és que Espanya és el país d’Europa que fa més nombre de trasplanta­ments pediàtrics, en què l’especialis­ta pediàtric és fonamental.

“L’absència de reconeixem­ent de les especialit­ats pediàtriqu­es [n’hi ha fins a 19] dificulta oferir les places d’ocupació pública a pediatres amb perfils específics i actualment provoca situacions xocants, com ara que pediatres experts en trasplanta­ment hepàtic hagin estat desplaçats a treballar a urgències pediàtriqu­es d’un hospital o que pediatres d’atenció primària hagin estat adscrits a unitats de cures intensives pediàtrics”, denuncien. ●

 ?? LaSangrita /t y EAE ?? Protesta per la falta de metges divendres a O Grove (Pontevedra)
LaSangrita /t y EAE Protesta per la falta de metges divendres a O Grove (Pontevedra)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain