La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crisi de components frena la venda de vaixells

A Catalunya s’han matriculat entre el gener i l’agost un 20% menys d’embarcacio­ns que el 2021

- Sílvia Oller 1.479 3.547

Després d’un 2021 de rècord, amb les vendes i les matriculac­ions nàutiques disparades, en què es van superar els registres del 2019 i, fins i tot, es van arribar a esgotar estocs, aquest any no ha estat tan bo per al sector. Les perspectiv­es de continuar creixent després d’haver tocat fons el 2020 amb la pandèmia s’han frenat en sec.

Les matriculac­ions d’embarcacio­ns d’esbarjo de particular­s, entre les quals es comptabili­tzen les motos aquàtiques, han caigut un 12% a Catalunya, segons dades de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (ANEN). Si posem el focus només en els vaixells (siguin rígids, semirígids, pneumàtics o de vela), la caiguda ha estat d’un 20%, xifra semblant a l’estatal, segons el Clúster Nàutic Català, entitat que aglutina més de 200 empreses. Tot i així, les dades de matriculac­ions s’assemblen a les del 2019.

Es tracta d’una reducció que diferents actors d’aquesta indústria –negocis de venda de vaixells, drassanes, ports o associacio­ns d’empreses nàutiques– atribueixe­n a diversos factors. La guerra a Ucraïna, la inflació, la falta de subministr­aments, com també passa en el sector automobilí­stic, l’inaudit augment de vendes de l’any anterior i la inestabili­tat econòmica són algunes de les raons que esgrimeixe­n. De totes maneres, no totes apareixen en tots els discursos.

El secretari general de l’ANEN,

Carlos Sanlorenzo, afirma que el descens es deu principalm­ent a l’estabilitz­ació del mercat nàutic, tenint en compte que en pandèmia hi va haver un creixement important de la venda de vaixells. El segon factor –afegeix– és la crisi de subministr­aments, que ha provocat retards en l’entrega de vaixells, com les motos nàutiques i embarcacio­ns de motor semirígide­s de petita eslora.

Un retard en el lliurament de components que no és nou i que s’arrossega des de la covid. “Durant la pandèmia, la fabricació es va parar, i tornar a arrencar va costar molt”, afirma Joaquim Casas, vicepresid­ent de l’Associació d’Empresaris de Comerç i Reparació de Vehicles i Embarcacio­ns de les Comarques Gironines (Corve) i gerent de Nàutica Casas de Platja d’Aro.

Arriben amb comptagote­s mo

Embarcacio­ns matriculad­es a:

Catalunya 688 379 2.973 2017

Matriculac­ions d’embarcacio­ns d’esbarjo particular­s

Matriculac­ions d’embarcacio­ns d’esbarjo per a ús de lloguer

Catalunya 1.519 2017

FONT:

Total Espanya 3.344 2018

Embarcacio­ns matriculad­es a:

Total Espanya 1.441 3.753 2019 2019 tors, parabrises, baranes d’acer inoxidable... Fonts del sector expliquen que una gran empresa constructo­ra de vaixells va frenar el lliurament de 500 unitats en espera que arribessin les xarneres per a les portes. Alguns clients esperen el vaixell des de fa més d’un any. “Avui dia, si un distribuïd­or 2020 4.036 2022 no ha comprat el 31 d’agost, no tindrà vaixells per vendre l’estiu que ve; treballem entre un i dos anys vista”, indica Casas, que afirma que el 2021 hi va haver la “tempesta perfecta”, que ha conduït a aquest alentiment de vendes. “Hi va haver moltíssima demanda i poca producció i es van acabar els estocs, i ara la guerra a Ucraïna també ha influït en la pujada del preu de pintures, vidre i altres components”, afirma Casas. Es tracta d’una situació que ha portat els clients a pensar-se molt les seves compres.

Per Miquel Guarner, secretari general del Clúster Nàutic Català, la principal raó que explica la caiguda de matriculac­ions no és cap altra que la pèrdua de poder adquisitiu. “La nàutica requereix una alegria econòmica que avui no hi ha”, afirma. “És veritat que en determinad­es marques hi ha falta de disponibil­itat d’unitats per problemes de components i matèries primeres i que hi ha un canvi de tendència amb el lloguer, però el principal problema és que Espanya no va bé”, afegeix. Ho constata Mario Alsina, gerent de Nàutica Palamós, que aquest any ha notat un descens d’entre un 15% i un 20% en la venda d’embarcacio­ns. Ho atribueix també a un “entorn econòmic desfavorab­le”, així com a la falta d’amarratges a la Costa Brava.

El descens de matriculac­ions ha estat molt menor en els vaixells de lloguer, un sector que en pandèmia ha crescut molt. Un 39% de les matriculac­ions del 2022 a Catalunya eren per a aquesta modalitat. “Des de la pandèmia, amb el creixement del turisme nàutic, el xàrter ha estat l’opció escollida per a la majoria de nous aficionats a la nàutica”, afirma Sanlorenzo. “Al client que li va el negoci, com és el cas de les empreses de lloguer de vaixells, compra amb més antelació”, afegeix Eugeni Figa, de l’Associació Catalana de Ports Esportius Turístics i gerent del port de l’Estartit. “Aquest estiu vam voler comprar un motor i no n’hi havia; vam comprar dues cues de recanvi per a vaixells de lloguer per por de quedar-nos sense subministr­aments”, explica. A diferència de les grans marques constructo­res, menys problemes han tingut drassanes petites com Girbau, de Castelló d’Empúries. “Tanquem comandes un any abans i de moment no ens ha afectat; esperem que aquest any la situació millori i tampoc no ens en ressentim”, diuen. ●

El 2021 hi va haver la tempesta perfecta: molta demanda, poca producció i es van acabar els estocs

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? Embarcacio­ns fondejades aquest estiu a Tamariu, a la Costa Brava
Pere Duran / NORD MEDIA Embarcacio­ns fondejades aquest estiu a Tamariu, a la Costa Brava

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain