La Vanguardia (Català-1ª edició)

Parker encimbella els priorat d’Ester Nin

Catalunya obté dos nous 100 punts de la guia de vins més influent del món

- Ramon Francàs

Dos nous vins catalans han assolit la glòria dels 100 punts Parker (que és com es coneix popularmen­t la guia més influent del món del vi, The Wine Advocate). Es tracta de dos priorats: Clos i Terrasses Clos Erasmus 2020 (247,60 euros), de la suïssa Daphne Glorian, i Nit de Nin Mas d’en Caçador 2020 (102,95 euros), de Família Nin-Ortiz, aquest últim de la parella formada per Ester Nin i Carles Ortiz. L’enòloga dels dos vins és la mateixa vitivinicu­ltora, la també biòloga del Pla de Manlleu Ester Nin. Ha sumat 299 punts amb només tres vins (dos de propis).

Els dos vins guardonats amb els 100 punts no estan disponible­s actualment a Vila Viniteca, que és qui els distribuei­x. El Clos Erasmus ja és la quarta vegada que ha assolit la màxima puntuació, lluny encara dels vuit cops que ho ha aconseguit el celler de La Rioja Marqués de Murrieta. Ester Nin ha mostrat la seva satisfacci­ó en declaracio­ns a La

Vanguardia i ha volgut remarcar que “aquest reconeixem­ent és fruit de la nostra herència, amb vinyes plantades el 1905, i de l’educació i els valors que hem rebut”.

Un altre priorat, L’Ermita 2021, d’Álvaro Palacios, s’ha situat a la tercera plaça amb una puntuació de 99-100. I a la quarta posició hi ha un altre vi negre de Família Nin-Ortiz: La Coma d’en Romeu 2020 (99 punts). També s’ha atorgat 99 punts als priorat L’Ermita 2020 i Clos Mogador 2019 i al Montsant Espectacle del Montsant 2019. Els vins de la comarca del Priorat, doncs, tornen a regnar a la publicació fundada per Robert Parker.

El tastador per a Espanya de The Wine Advocate, l’avilès Luis Gutiérrez, ja ha concedit, en prop d’una dècada, 39 vegades els 100 punts. Set d’aquests vins són catalans. Opina que és “un repartimen­t normal, ni més ni menys”. I en la seva etapa també ha donat els 99 punts 13 vegades.

Gutiérrez ha manifestat a La Vanguardia que tots els que ha premiat amb els 100 punts són priorat, “de manera que hi ha una cosa especial en aquesta zona”. Entén que a Catalunya “hi ha molt potencial als llocs, però depèn que hi hagi més o menys persones amb la visió de qualitat”. ●

 ?? LV ?? Carles Ortiz i Ester Nin amb el Nit de Nin Mas d’en Caçador 2020
LV Carles Ortiz i Ester Nin amb el Nit de Nin Mas d’en Caçador 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain