La Vanguardia (Català-1ª edició)

RTVE adquireix els drets en obert de la Copa del Rei fins al 2025

La 1 oferirà dos partits de cada ronda, les semifinals i la final

- F. Puig

L’últim gran torneig de futbol, amb una retransmis­sió que estava en l’aire, ja té cadena. Com a mínim en obert. L’RFEF va anunciar ahir que RTVE ha adquirit els drets de retransmis­sió de la Copa del Rei fins al 2025 i oferirà 15 partits en obert cada temporada: dos de cada ronda, les semifinals i la final. L’adjudicata­ri de la resta dels partits es farà pública pròximamen­t, ja que el procés de venda està en segona ronda. Ni l’RFEF ni RTVE han volgut revelar l’import econòmic de l’operació.

L’RFEF sí que va informar que la Copa del Rei “ha disparat el seu valor en tots els mercats” i les pròximes tres temporades podrà superar els 120 milions d’euros per la venda nacional i internacio­nal dels drets. Segons l’organisme, l’increment gairebé s’ha triplicat des de l’arribada del nou equip de gestió el 2018: “Aleshores, quan l’LNFP comerciali­tzava els drets de la Copa, l’RFEF percebia 15 milions per temporada; ara la mitjana d’aquests tres pròxims cursos probableme­nt superarà, amb la venda en tots els mercats, els 40 milions d’euros”. Els últims tres anys l’emissió de la Copa ha estat conjunta entre Mediaset i DAZN.

Amb l’adquisició d’aquests drets, RTVE continua apostant per l’esport i el futbol en particular per provar d’aixecar l’audiència. Durant el mandat del tot just dimitit president José Manuel Pérez Tornero, RTVE va comprar els drets de la final de la Champions League 2021 i del pròxim Mundial de Qatar, de què oferirà en obert el partit inaugural, un de cada grup, quatre de vuitens, dos partits de quarts, les semifinals i la final, a més de tots els partits de la selecció espanyola.

Aquesta compra de drets té lloc després de l’obertura d’un expedient per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a per analitzar la contractac­ió d’espais publicitar­is que RTVE està fent de cara al Mundial. La investigac­ió respon a una denúncia de les television­s privades que sol·liciten al regulador que aclareixi si la comerciali­tzació d’aquesta publicitat vulnera la llei de finançamen­t de RTVE. A més, denuncien que RTVE està oferint els seus espais a preus per sota de la mitjana de sector, cosa que estaria provocant una fuga d’inversions des dels canals privats. ●

?? Julio Muñoz / EFE ?? El Betis i el València van disputar la final de l’última edició de la Copa del Rei
Julio Muñoz / EFE El Betis i el València van disputar la final de l’última edició de la Copa del Rei