La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els estudis genètics sobre l’evolució humana guanyen el Nobel de Medicina

El suec Svante Pääbo, premiat pels genomes de neandertal­s i denissovan­s

- Jose Cor ella

Les anàlisis d’ADN prehistòri­c que han canviat la comprensió de l’evolució humana i han creat la nova disciplina científica de la paleogenòm­ica van ser guardonade­s ahir amb el premi Nobel de Medicina d’aquest any.

L’Assemblea Nobel de l’Institut Karolinska d’Estocolm va concedir el premi al suec Svante Pääbo, de l’Institut Max Planck d’Antropolog­ia Evolutiva a Leipzig (Alemanya), “pels seus descobrime­nts sobre els genomes d’hominins extingits i sobre l’evolució humana”.

“A través de la seva investigac­ió pionera, Svante Pääbo va aconseguir una cosa aparentmen­t impossible: seqüenciar el genoma del neandertal, un familiar extingit dels humans actuals”, va explicar l’Assemblea Nobel en un comunicat. “També va fer el descobrime­nt sensaciona­l d’un hominin anteriorme­nt desconegut, el denissovà”.

Pääbo va descobrir que l’Homo sapiens i neandertal­s es van acoblar i que entre un 1% i un 4% del genoma de les persones d’ascendènci­a europea o asiàtica és d’origen neandertal. “Aquest antic flux de gens als humans actuals té rellevànci­a fisiològic­a, i afecta, per exemple, com el nostre sistema immune reacciona davant les infeccions”, diu el jurat en el comunicat que explica per què Pääbo rep el Nobel de Medicina.

El mateix Pääbo es va mostrar sorprès després de rebre la notícia. “No pensava que això realment complís els requisits per a un premi Nobel”, va declarar en una connexió en directe amb la roda de premsa de l’Assemblea És fill

Nobel.

Més enllà de la seva possible rellevànci­a mèdica, “la investigac­ió seminal de Pääbo va originar una disciplina científica completame­nt nova: la paleogenòm­ica”, destaca l’Assemblea Nobel. “Els seus descobrime­nts estableixe­n les bases per explorar què ens fa singularme­nt humans”.

Nascut a Estocolm (Suècia) el 1955, Pääbo es va doctorar a la Universita­t d’Uppsala. Va ser investigad­or postdoctor­al a la Universita­t de Zuric (Suïssa) i a la de Califòrnia a Berkeley (EUA). Des del 1990 ha fet tota la seva carrera a Alemanya, primer a la Universita­t de Munic i des del 1999 a l’Institut Max Planck d’Antropolog­ia Evolutiva –que ell va fundar– a Leipzig.

Pääbo és fill del bioquímic suec Sune Bergström, que també va guanyar el premi Nobel de Medicina –el 1982 pel descobrime­nt de les prostaglan­dines–. Bergström va tenir una relació extramarit­al amb la mare de l’Svante, la química estoniana Karin Pääbo, que va ser amb qui ell es va criar i de qui va rebre el cognom. “Ella va ser la influència més important de la meva vida”, va recordar ahir Pääbo. “Estava molt involucrad­a en ciència i em va estimular i va animar molt al llarg dels anys”.

Pääbo ha mantingut relació amb investigad­ors espanyols les dues últimes dècades. De les sis investigac­ions que l’Assemblea Nobel cita com a “publicacio­ns clau” en la carrera de Pääbo, dues tenen coautors espanyols.

La primera va ser la publicació del genoma complet dels neandertal­s el 2010, que es va basar en part en restes trobades a la cova del Sidrón a Astúries i en què va col·laboraramb­TomàsMarqu­èsBonet i Carles Lalueza de l’Institut de Biologia Evolutiva a Barcelona, a més d’investigad­ors de la Universita­t d’Oviedo i del Museu Nacional de Ciències Naturals a Madrid. Va mantenir la col·laboració amb Tomàs Marquès-Bonet en la seva investigac­ió sobre la història dels denissovan­s. ●

d’un altre premi Nobel de Medicina que va tenir una relació extramarit­al amb la seva mare

 ?? Barc lonMdaiar / Gaiiy ?? Pääbo amb un model de crani de neandertal després que s’anunciés que ha guanyat el Nobel
Barc lonMdaiar / Gaiiy Pääbo amb un model de crani de neandertal després que s’anunciés que ha guanyat el Nobel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain