La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alerta per sequera suposa restriccio­ns d’aigua per a 1,4 milions de sevillans

- CHUS DEL PINO / a cerrillo

Ja és una realitat. Sevilla i 42 municipis més de la província tenen prohibit des d’ahir dilluns consumir aigua per a finalitats ornamental­s, recreative­s o usos no essencials. Així ho ha indicat l’empresa metropolit­ana d’aigua de Sevilla (Emasesa) i la de l’Aljarafe sevillà (Aljarafesa). Aquestes companyies han decretat l’estat d’alerta, ja que les reserves d’aigua (a la capital, el seu cinturó metropolit­à i la comarca de l’Aljarafe) estan per sota d’un 40%. En total 1,4 milions de ciutadans s’han d’atenir a les noves disposicio­ns recollides en bans municipals.

La normativa prohibeix el reg de jardins, zones verdes i esportives, ja siguin de caràcter públic o privat així com el reg o neteja de vials, carrers i voreres. També es prohibeix omplir piscines, estanys i fonts que no tinguin un sistema de recuperaci­ó o circuit tancat. I, de la mateixa manera, no es podran utilitzar les fonts per a consum humà que no disposin d’elements automàtics de tancament, ni es podran rentar els cotxes amb mànega (tret d’empreses autoritzad­es).

L’alerta es fa perquè els embassamen­ts d’Emasesa emmagatzem­en 262,9 hm3, per sota del llindar dels 268 hm3 que estableix el pla d’emergència davant situacions de sequera. La mesura no implica talls de subministr­ament de l’aigua per a consum humà, però l’Administra­ció insta a fer “un ús racional, responsabl­e i solidari d’un bé escàs” i s’apel·la a l’“esforç col·lectiu i solidari” per evitar-ne el malbaratam­ent.

L’aigua per a consum humà està garantida durant els propers dos anys, si bé es planteja com a objectiu un estalvi d’un 5% per poder preservar les reserves actuals, segons els comunicats emesos pels consistori­s.

Emasesa ha anunciat que farà “inspeccion­s específiqu­es”, però no ha concretat com ni quan ni en quines zones. En qualsevol cas, les duran a terme agents autoritzat­s, i els expedients podrien donar lloc a multes. Emasesa vol arribar a reduir el consum d’aigua per persona i dia a 90 litres, si bé des que va decretar la prealerta el mes de març passat va aconseguir una reducció d’un 3%.

L’oposició a la Junta (PSOE i Endavant Andalusia) han retret la posició del president andalús Juanma Moreno, per haver demanat al Govern central 1.000 milions en obres per pal·liar la sequera quan alhora el govern andalús deixarà de recaptar uns 900 milions per les reformes fiscals i baixades d’impostos.

El nivell dels embassamen­ts del Ter i del Llobregat, que proveeixen la regió de Barcelona i Girona, es troben a un 38% de la seva capacitat màxima. Les pluges de l’última setmana han servit per evitar un descens de les reserves, que pràcticame­nt es mantenen estables, de manera que, en el pitjor dels casos, la previsió ara és que les mesures d’alerta es podrien decretar cap a meitat de novembre. ●

 ?? BdMio Mdñoz / EFE ?? L’embassamen­t de La Minilla a la localitat sevillana d’El Ronquillo
BdMio Mdñoz / EFE L’embassamen­t de La Minilla a la localitat sevillana d’El Ronquillo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain