La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alcaraz i Nadal, època de vaques grasses

Els dos espanyols lideren l’ATP; cap país no copava així el rànquing des del 2000: Sampras i Agassi

- r o h r '

A King Richard, el biopic de la família Williams, un passatge ens fa pensar.

Som a l’any 1988 i Richard Williams (Will Smith) enfila a la furgoneta dues de les seves cinc criatures, Venus i Serena (de vuit i sis anys llavors), i recorre Los Angeles durant una hora, des del modest barri de Compton fins a l’exclusiu Brentwood, per presentar les seves filles a Paul Cohen.

Paul Cohen és llavors el tècnic de Pete Sampras, i precisamen­t en aquell instant, el seu noi, que s’obre pas en el circuit profession­al, està pilotejant amb un tardoral John McEnroe en una pista del club.

L’escena té un enorme pes històric: il·lustra el moment quan quatre colossos del tennis dels Estats Units es coneixen. Parlem de Sampras i de McEnroe, i de les germanes Williams.

(L’escena és una ficció, però podria haver passat; de fet, amb el temps, les Williams arribarien a pilotejar amb Sampras i McEnroe)

L’anècdota ve a tomb.

Ens explica que els temps canvien, i que ara mateix, aquell tennis fantàstic dels Estats Units ocupa un espai minúscul en l’imaginari popular.

En homes, els seus únics top 20 són Taylor Fritz (11è) i Frances

Tiafoe (19è).

(En dones, les coses els van una mica millor: Jessica Pegula és la 6a, Coco Gauff és la 9a i Madison Keys, la 17a.)

El present és peccata minuta: el 2000, Pete Sampras era el número 1 i Andre Agassi, el 2.

(I en dones els Estats Units comptaven amb quatre top 10:

Lindsay Davenport, Venus Williams, Monica Seles i Serena Williams.)

(...)

Han passat 22 anys i ara el tennis dels Estats Units és passat (que potser torna, això ja es veurà) i el tennis espanyol sobrevola el circuit masculí.

Ahir es va actualitza­r la taula

ATP i vam comprovar com cobrava forma una cosa que no passava des de l’agost del 2000, des dels temps en què Pete Sampras i Andre Agassi sobrevolav­en el món. Dos tennistes d’un mateix país són número 1 i 2: Carlos Alcaraz (19) i Rafael Nadal (36).

La història és una festa per als sentits de l’aficionat espanyol.

Atònits, viuen una il·lusionant època de vaques grasses, realitat corroborad­a pel fet que tots dos, Alcaraz i Nadal, també lideren el rànquing de l’any.

I què ve ara?

Hi ha la possibilit­at que l’statu quo actual es prolongui fins a final de curs, ja que el circuit es dirigeix cap a la tardor, no hi ha Grand Slams en el que resta d’any, amb prou feines queda un Masters

‘King Richard’ retrata l’apogeu del tennis dels EUA: coincideix­en les Williams, Sampras i McEnroe

1.000 (París) i el torneig de mestres i Alcaraz no hi està especialme­nt compromès (el 2021, havia disputat les semifinals a Viena i els vuitens al Masters de París).

El desenllaç queda en mans de Nadal, ja que ara mateix ignorem quin és el seu estat físic i anímic. Amb la seva dona, que aviat donarà a llum, i les seves múltiples lesions, el manacorí podria obviar el torneig de mestres, renúncia que arriscaria la seva segona plaça. Casper Ruud és a la seva esquena, tot just 165 punts més enrere, la distància d’un sospir.

(Tot i que el present és inesborrab­le, com l’escena de King Richard i les quatre llegendes.) ●

 ?? AFP7 vía Europa Press / EP ?? Carlos Alcaraz i Rafael Nadal al maig durant el Mutua Madrid Open
AFP7 vía Europa Press / EP Carlos Alcaraz i Rafael Nadal al maig durant el Mutua Madrid Open

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain