La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les assegura que vetllarà per la justa competènci­a

-

“Estem completame­nt

■ compromeso­s a preservar la igualtat de condicions al mercat únic”, va assegurar ahir la portaveu de Competènci­a de la Comissió Europea, Arianna Podesta, després que nombrosos països expressess­in el seu temor que el programa d’ajuts anunciat per Alemanya falsegi la competènci­a entre estats membres, tal com ha criticat el primer ministre italià i exbanquer central, Mario Draghi, que tem que portin a “distorsion­s perilloses i injustific­ades al mercat interior”. L’executiu comunitari ha relaxat les normes europees sobre ajuts d’Estat per fer front a les conseqüènc­ies de la crisi energètica, però els governs han de notificar-les a Brussel·les.

Podesta no va aclarir si Berlín havia comunicat prèviament a la Comissió els seus plans, però va dir que els tècnics comunitari­s estan en contacte amb el Govern alemany sobre el pla, així com les autoritats de la Competènci­a d’altres països. “L’anunci alemany ha caigut molt malament”, admeten fonts comunitàri­es.

L'alarma per l'anunci alemany va portar l'Eurogrup a emetre la seva segona recomanaci­ó en pocs mesos sobre política fiscal de cara als pressupost­os del 2023. “Destaquem la importànci­a d'una coordinaci­ó estreta i de solucions comunes a escala europea on sigui necessari” així com “evitar les polítiques que afegeixin pressions inflacionà­ries”, afirma el comunicat, que recorda els governs que “no poden protegir tota l'economia” de l'impacte de la crisi energètica.

El Fons de Recuperaci­ó aprovat per la UE per fer front a la pandèmia i el pla d'ajuts per a la transició energètica “poden donar un suport important” per finançar polítiques temporals “que no distorsion­in” el mercat únic, apunta l'Eurogrup pocs dies després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, advertís que “sense una solució europea” la Unió no sortirà d'aquesta crisi. Lluny de pensar en una nova emissió d'eurobons, com reclama París, a Brussel·les es posa com a exemple de “resposta pressupost­ària europea” el programa SURE que va servir per finançar mesures com els ERTO durant la covid. “No és el moment de culpar l'esforç d'aquest Estat membre o aquell, és el moment de provar d'elevar el nivell de solidarita­t comuna”, va resumir Gentiloni. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain