La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central rebaixa a un 2,1% el creixement per a l’any que ve

La coalició negocia els últims serrells per aprovar avui els pressupost­os del 2023

- a me as e ernan o valls

La vicepresid­enta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, va avançar ahir la revisió de les dades de creixement quan les dues formacions del Govern central ultimaven l'aprovació dels pressupost­os, que s'espera que s'aprovin al Consell de Ministres d'avui. Aquesta és la intenció, i aquestes són les dades que va oferir Calviño: una caiguda de sis dècimes de la previsió de creixement per a l'any que ve, fins a situar-se en un 2,1%, i en canvi, correcció a l'alça d'una desena per a aquest exercici, que acabaria en un 4,4%.

Per a l'any vinent, la continuaci­ó de la guerra, la inflació elevada i especialme­nt la incertesa regnant alenteixen el creixement. Per això hi ha aquesta baixada de sis dècimes, que deixa el creixement a l'entorn d'un 2%. La majoria d'organismes també estan corregint a la baixa l'increment del PIB per al pròxim exercici.

En canvi, en el conjunt d'aquest any el creixement aguanta i fins i tot millora la previsió, gràcies a l'impuls del primer semestre, cosa que permet augmentar una desena el càlcul del Govern espanyol fins a un 4,4%. La setmana passada, l'INE va elevar el creixement del segon trimestre fins a 1,5 punts, gràcies en gran part a l'auge de les exportacio­ns. Amb l'empenta de la primera part de l'any, ja es donava per fet que, fins i tot amb un creixement zero al segon semestre, s'assoliria l'objectiu del 4,3%. Ara, Economia puja fins a una dècima, fins a un 4,4%

“Tots els indicadors mostren un fort creixement de l'economia espanyola fins al setembre, l'activitat econòmica, els ingressos fiscals, l'evolució del mercat de treball, la inversió, tot apunta a aquest creixement i en línia amb l'OCDE i altres organismes, esperem un creixement el 2022 d'un 4,4%”, va afirmar Calviño a Luxemburg, on va participar en una reunió de l'Eurogrup.

La vicepresid­enta insisteix que són dades prudents i que també ho són les que utilitzara­n per als pressupost­os de l'any que ve, tant en previsió de creixement com d'ingressos. “Aquesta mateixa prudència ha guiat la previsió d'ingressos fiscals que estem incorporan­t en la preparació del projecte de pressupost­os. Donem els últims tocs, espero que ben aviat tinguem el projecte de pressupost­os, que serà la base del pla pressupost­ari que enviarem a Brussel·les abans del 15 d'octubre”, va dir Calviño.

Uns pressupost­os als quals ahir a la nit encara quedaven serrells per resoldre. Hi ha punts que semblaven crítics que s'han superat, com l'increment de la despesa en Defensa, amb el PSOE convencent Podem que no comprometr­ia cap partida social i que quedava fora del sostre de despesa.

Referent a les qüestions laborals, l'acord estava pràcticame­nt segellat. El Govern central apujarà l'IPREM, l'índex amb què es calculen les prestacion­s socials, les pensions no contributi­ves o l'ingrés mínim. Sense vincular-lo a l'IPC, tindrà una quantia a l'entorn dels 600 euros, davant els 579,02 actuals.

També hi ha converses avançades per recuperar que la prestació d'atur a partir del setè mes torni a ser un 60% de la base reguladora del salari, quan el Govern de Rajoy la va re

La vicepresid­enta Calviño apuja una dècima la previsió de creixement per al 2022, fins a un 4,4%

La llei de Famílies encara és un escull, sense que s’hagi definit la prestació per criança per a mares a l’atur

baixar a un 50% el 2012.

El principal escull ha estat fins al final la llei de Famílies, una norma que s'hauria d'haver aprovat al setembre i que s'ha vinculat als pressupost­os per la despesa que comportara­n algunes mesures. La coalició ha acordat reforçar els drets de les famílies monomarent­als però no tenia clar ahir a la nit com definir la prestació per criança per a mares a l'atur i si finalment s'ampliaran els permisos de maternitat i paternitat de manera progressiv­a. L'Executiu sí que tenia sintonia per dissenyar un permís especial per cures de familiars.

Ahir també hi va haver una intensa discussió sobre la llei d'Habitatge, que es troba en tramitació parlamentà­ria. UP volia unir-la a la negociació pressupost­ària però la ministra de Transport, Raquel Sánchez, refredava aquesta possibilit­at en recordar que la norma que va sortir del Consell de Ministres ja preveu mesures per contenir els preus dels lloguers, que és l'afer conflictiu. ●

 ?? JUrIEl WARlAlD / EFE ?? La vicepresid­enta Calviño amb el ministre alemany de Finances, Christian Lindner
JUrIEl WARlAlD / EFE La vicepresid­enta Calviño amb el ministre alemany de Finances, Christian Lindner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain