La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vendes de cotxes cobren força amb un augment d’un 12,7%

- Dolors lvare

Segon mes en positiu del mercat automobilí­stic espanyol. Les vendes van accelerar al setembre, amb una pujada d'un 12,7% que s'afegeix al 9,1% que van augmentar a l'agost. De totes maneres, les organitzac­ions del sector van posar èmfasi en la caiguda acumulada del 7,4% que encara mostra el mercat en el conjunt dels nou primers mesos de l'any, amb només 600.281 unitats matriculad­es.

L'agost i el setembre van millorar perquè també va créixer la producció espanyola gràcies a una disponibil­itat de semiconduc­tors més gran. Però la situació de la cadena de subministr­aments dista molt d'haver-se normalitza­t, com demostra l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que acaba de pactar Seat per tornar a aplicar parcials. Seat ha patit un descens de les vendes a Espanya d'un 53% al setembre, malgrat que la seva filial esportiva Cupra les va augmentar un 37%.

Tres marques asiàtiques es col·loquen al capdavant al setembre i el Hyundai Tucson reafirma el seu lideratge

Amb un total de 67.240 turismes i totterreny­s matriculat­s al setembre, un signe positiu va ser que van créixer les vendes a tots els canals (particular­s, empreses i companyies llogateres), segons les dades facilitade­s per les associacio­ns de fabricants (Anfac), concession­aris (Faconauto) i venedors (Ganvam).

Per models, el lideratge del Hyundai Tucson s'ha reforçat, i tot apunta que acabarà l'any com a model més venut. Fins al setembre ha matriculat 17.119 unitats, davant del Dacia Sandero (14.793) i el Seat Arona (13.792). Al setembre tres marques asiàtiques –Kia, Toyota i Hyundai– es van col·locar com les més venudes. I des de començamen­t d'any Toyota manté un lideratge destacat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain