La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escalada de preus obliga Holaluz a deixar de vendre gas

Passa els 70.000 clients al mercat regulat, el més barat

- Pilar Bl zquez

Holaluz ha decidit dir adeu al gas per sempre. El pas li costarà 3,9 milions d'euros, els que deixarà d'ingressar pel negoci que li generava subministr­ar aquest combustibl­e a 70.000 clients. Una mesura que la companyia energètica pren atesa l'escalada dels preus del gas i per complir amb el seu objectiu estratègic d'apostar per l'energia verda. Així ho va anunciar ahir la mateixa fundadora i presidenta de la companyia, Carlota Pi, en una roda de premsa en què va explicar que, atès el context de preus internacio­nals del gas disparats, la millor opció per a qualsevol client de gas a Espanya és acollir-se a la tarifa regulada pel Govern central, coneguda com a Tarifa d'Últim Recurs (TUR). “Els qui estiguin en una tarifa lliure pagaran el pròxim hivern factures entre cinc i sis vegades més altes que si estiguessi­n a la TUR”, va advertir.

És el principal motiu que ha fet detonar la mesura. “Pensem que el mercat de gas està trencat. S'ha col·lapsat, els preus no marquen l'intercanvi entre oferta i demanda, sinó que estan contaminat­s per una tensió geopolític­a impossible de controlar”, va manifestar la directiva. Juntament amb aquesta circumstàn­cia, Pi va apuntar que Holaluz ha decidit centrar-se a impulsar l'energia fotovoltai­ca i apostar pel que anomena “la revolució de les teulades”. Una decidida aposta per l'autoconsum que pretén portar més enllà dels habitatges unifamilia­rs, a tota la resta d'edificacio­ns.

A banda del descens dels ingressos en 3,9 milions d'euros, Holaluz també haurà de fer una reformulac­ió dels beneficis anunciats per a l'any 2023, que al principi s'esperava que arribessin als 6 milions d'euros.

“Si triomfa la revolució de les teulades tornarem a preus de 30 o 40 euros MWh per als pròxims 30 anys. Això sí que és una solució estructura­l a llarg termini”, va apuntar Carlota Pi després de mostrar la seva nul·la confiança en els esforços anunciats per la Unió Europea de cara a contenir els preus del gas els pròxims mesos. “Europa no té res a fer amb el preu del gas perquè el preu el posen els productors de gas i no baixarà fins al nivell que ofereix la tarifa regulada per a aquest hivern”, va subratllar.

La fundadora d'Holaluz va assegurar que espera que la seva sigui una decisió que serveixi com a exemple perquè moltes altres comerciali­tzadores segueixin el seu camí.

Fa mesos que la mateixa Comissió Nacional de Mercats i Competènci­a (CNMC) adverteix que la tarifa TUR és entre un 40% i un 100% més barata que l'oferta més econòmica de les que ofereixen les comerciali­tzadores al mercat lliure. Molt més perquè des del setembre del 2021 el Govern central va limitar l'impacte dels costos de la matèria primera en la formació de la tarifa.

Malgrat això, només un de cada quatre consumidor­s hi està subjecte. Tot i que podrien fer-ho la gairebé totalitat dels clients domèstics i moltes pimes, ja que està disponible per a tots aquells que tinguin una potència contractad­a inferior als 50.000 quilowatts a l'any. El canvi és de franc i es pot fer en un termini màxim de deu dies a tot estirar després de contactar amb les quatre úniques companyies autoritzad­es, que són filials de les grans (Baser Cor, del grup EDP; Energia XXI, d'Endesa; Curenergía d'Iberdrola i Gas & Power, de Naturgy). ●

Es pot accedir a la tarifa TUR amb una potència contractad­a inferior als 50.000 kW a l’any

 ?? Madr GBcelB ?? Carlota Pi, cofundador­a i presidenta d’Holaluz
Madr GBcelB Carlota Pi, cofundador­a i presidenta d’Holaluz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain